Natuurlijke make-up

Plein | maandag 12 augustus | Make-up

natuurlijke make-up

Make-up is tegenwoordig bijna onmisbaar in de tas van iedere vrouw. Wij vrouwen houden ervan om onszelf goed te verzorgen en er op ons best uit te zien. Het liefst willen we onze huid zo lang mogelijk mooi houden, zodat we op een latere leeftijd nog steeds een mooie en verzorgde huid hebben. De laatste tijd horen we steeds vaker het begrip 'natuurlijke make-up' voorbij komen. Natuurlijke make-up zou dé oplossing zijn voor een mooie en gezonde huid, maar wat is natuurlijk make-up precies is en wat zijn de voordelen ten opzichte van reguliere cosmetica? In dit blog vertel ik je er graag meer over.

Ontdek het complete assortiment met natuurlijke make-up op Plein.nl.

Wat is natuurlijke make-up?

De ingrediënten waaruit make-up samen word gesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Kort samengevat zijn synthetische ingrediënten stoffen die door de mens zijn gemaakt en natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Natuurlijke make-up bevat uitsluitend ingrediënten die zacht zijn voor de huid, zoals extracten van biologisch geteelde planten en kruiden, natuurlijke geur- en kleurstoffen, verzorgende plantaardige oliën, essentiële oliën en algen. Deze natuurlijke ingrediënten houden het natuurlijke evenwicht van de huid in stand. Daarnaast word er niet getest op dieren. Ook al staat er op een regulier cosmetica product dat het niet op dieren is getest, is dit meestal niet helemaal waar.

Waarom natuurlijke make-up?

De huid is één van onze belangrijkste organen; zij is verantwoordelijk voor een kwart van de dagelijkse ontgifting van het lichaam. Het is belangrijk dat de huid goed kan blijven ademen. Sommige industriële afvalstoffen, bijvoorbeeld resten van bepaalde pesticiden, kunnen namelijk alleen door de huid worden uitgescheiden. Maar dit kan alleen als we onze huid laten ademen en haar niet afsluiten. Dit afsluiten gebeurt als je lichaamsverzorgende producten gebruikt die minerale olie of aardolie bevatten. Verder is het belangrijk dat de huid niet onnodig wordt blootgesteld aan lichaamsverzorgende producten die synthetische geurstoffen of andere chemicaliën bevatten. Onze huid is namelijk halfdoorlaatbaar, dit betekent dat zij niet alleen in staat is om stoffen uit ons lichaam af te voeren, maar ook om stoffen waarmee zij in contact komt, in zich op te nemen. Een gedeelte van de ingrediënten komen zo in je bloedbaan, organen en weefsels terecht.

Goed voor het milieu

Naast dat natuurlijke make-up goed is voor je huid, is het ook veel beter voor het milieu. De chemicaliën die in veel reguliere cosmetica zit, smeer je op je huid en de restanten spoelen wij dagelijks door bijvoorbeeld het afvoerputje van de douche. Door gebruik te maken van natuurlijke producten, wordt niet alleen je huid minder belast, maar komen er ook geen bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht. Natuurlijke producten zijn bovendien vaak ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Voordelen van natuurlijke make-up

  • De zuiverheid en puurheid van het product.
  • Gifvrij, laat geen afvalstoffen achter, is veilig.
  • Betere verdraagzaamheid en acceptatie door je huid.
  • Minder kans op een allergische reactie.
  • Betere opname door de huid.
  • Sneller resultaat zichtbaar en merkbaar.
  • Natuurlijke cosmetica is niet getest op dieren en de grondstoffen zijn dat ook niet.

Certificering natuurlijke make-up

Bij aanschaf van natuurlijke make-up producten kun je letten op een aantal certificeringen op de verpakking:

logo-keurmerk-soil logo-keurmerk-vegan
Soil Association. De producten bestaan voor minimaal 70% uit biologische ingrediënten. Producten mogen alleen het woord ‘biologisch’ gebruiken wanneer meer dan 95% van de ingrediënten biologisch zijn. Daarnaast zijn de producten grotendeels natuurlijk. Vegan is een internationaal logo dat kenmerkend is voor veganistische producten, oftewel producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten.

 

logo-keurmerk-bdih logo-keurmerk-natrue
BDIH. Producten die 100% natuurlijke of 'natuur identieke' ingrediënten bevatten. Deze certificering geeft aan dat het product grotendeels natuurlijk is, maar een paar “natuur identieke” (ingrediënten nagemaakt uit de natuur) zijn wel toegestaan. NATRUE is het strengste internationale keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Deze certificering wordt alleen toegewezen als tenminste 75% van de producten onder natuurlijke cosmetica vallen.

 

logo-keurmerk-icada logo-keurmerk-eco
ICADA is een internationaal keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetische producten. ECO certificaat is een Internationaal keurmerk en staat voor milieuvriendelijke productie zonder parabenen en zonder gen- en nanotechnologie. Bovendien niet getest op dieren.

 

logo-keurmerk-cosmos-organic

COSMOSDe COSMOS-standard is een samenwerkingsverband tussen de grote certificatieorganen voor organische en natuurlijke cosmetica. Deze producten bevatten natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis conform de gestelde richtlijn.

Tip: omdat de certificeringen ook binnen een merk kunnen verschillen kun je de certificering het beste per product bekijken zodat je zeker bent van wat je koopt.

Natuurlijke make-up merken

Op Plein.nl vind je een mooi aanbod van merken die natuurlijke make-up in hun assortiment hebben:

  • Lavera kent de certificering van onder andere NATRUE en Vegan. Waar mogelijk maakt dit merk gebruik van plantaardige ingrediënten van gecontroleerde biologische teelt. Deze ingrediënten worden, net als de producten en verpakkingen, onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. De productie wordt zorgvuldig uitgevoerd op het hoogste technische niveau waarbij gebruik wordt gemaakt van groene stroom. De producten bevatten geen chemische conserveringsmiddelen, siliconen, plastic deeltjes, parfum of aroma en zijn dierproefvrij. Lavera heeft een breed assortiment aan natuurlijke make-up producten. Van foundation, poeder en oogschaduw tot aan lipsticks en lipgloss. De innovatieve en natuurlijke producten zijn beschikbaar in een uitgebreide kleurkeuze, geïnspireerd op de laatste mode-trends en de kleuren uit de natuur.
  • Deborah Milano heeft met haar Pura lijn een nieuwe guilt-free 0% make-up lijn geïntroduceerd. De Pura lijn is speciaal ontwikkeld voor de vrouw die bewuster en duurzamer wil leven. De high-performance make-up en verzorgingsproducten uit de Deborah Milano Pura lijn van de hoogste kwaliteit, maar zijn vrij van parabenen, siliconen, minerale oliën, paraffine en vaseline, alcohol en parfum. Ook zijn de producten geheel dierproefvrij. De producten zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid, gevoelige ogen en contactlensdragers.

Ontdek het complete assortiment met natuurlijke make-up op Plein.nl.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.