Alles over ouderwets/klassiek scheren

Iris | maandag 1 juli | Nat scheren

ouderwets scheren

Ouderwets of klassiek scheren wordt steeds populairder bij mannen. En geen wonder. Het scheren op de traditionele manier zorgt ervoor dat je langer glad blijft en ingegroeide haren, een geïrriteerde huid en sneetjes tot het verleden gaan behoren. In deze blog vertellen we je alles over de ouderwetse manier van scheren en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Ontdek het complete assortiment voor scheren op de ouderwetse manier op Plein.nl.

Ouderwets scheren

Om te zorgen dat je een optimaal scheerresultaat behaald en geen last krijgt van een geïrriteerde huid is het belangrijk om de juiste stappen te nemen en daarbij de juiste producten te gebruiken. Tijd nemen voor een goede voorbereiding maakt de scheerbehandeling niet alleen prettiger, maar je huid ondervindt er ook talloze voordelen van. Met deze scheertips scheer je jezelf op de ouderwetse en klassieker manier. 

Stap 1: Reinigen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt natuurlijk ook voor het scheren. Gebruik lauw warm water om je gezicht te wassen of neem een warme douche. Hierbij gebruik je een gezichtsreiniger die speciaal geschikt is voor de gezichtshuid. De huid van je gezicht is namelijk gevoeliger en vereist dus een speciale behandeling. Je ontvet het scheergebied en je huid voelt zachter aan. 

Tip: Mannen maken meer talg aan dan vrouwen. Kies ervoor om je gezicht wekelijks te scrubben om je huid van overtollig vet, vuil en dode huidcellen te ontdoen. Ook neemt hierdoor de kans op ingegroeide baardharen af.

Stap 2: Voorbereiden 

Met een pre-shave verzacht je de baardharen en bescherm je de huid tegen de scherpte van het mes. Je mes zal met minder weerstand over de huid glijden, waardoor je minder irritatie zult ervaren. Je zult langer genieten van een glad scheerresultaat met een kleinere kans op irritatie. 

Stap 3: Scheerschuim aanbrengen

Met een scheerkwast breng je je scheerproduct naar keuze aan op je gezicht. De scheerkwast maak je iets vochtig door hem in een kom met lauwwarm water te leggen. Schud je scheerkwast zachtjes uit zodat je overtollig water verwijdert. Breng vervolgens met ronddraaiende bewegingen je scheerproduct lichtjes aan. Zorg ervoor dat je niet teveel product aanbrengt en als je belletjes in het product op je huid krijgt, dan zit er teveel water in je kwast. Het product moet vol en romig aanvoelen en aanbrengen op je huid.

Stap 4: Scheren

Nu is je huid klaar om geschoren te worden. Goed scheren kan echter niet in 1 keer. Of je nou kiest voor een wegwerpscheermesje of voor een traditioneel scheermes. Bij het scheren met een “normaal” scheermesje scheer je met een cartridge waarin meerdere mesjes zitten. Hierdoor worden je baardharen vaak niet afgeschoren, maar eigenlijk zachtjes uitgetrokken. Het scheren op traditionele wijze neemt meer tijd in beslag maar zorgt ervoor dat de baardharen echt afgeschoren worden en je langer plezier hebt van het resultaat. Traditioneel scheren vergt oefening en kunst maar met onderstaand stappenplan wordt het een makkie:

  • Houd je mes in een hoek van ongeveer 30 graden en beweeg in neerwaartse richting van boven naar beneden, gebruik geen kracht maar laat het mes zijn werk doen.
  • Als je eerste scheerbeurt klaar is, dan spoel je je gezicht met lauwwarm water.
  • Breng het scheerproduct opnieuw aan met de sheerkwast en scheer dit keer van oor naar neus of andersom.
  • Spoel opnieuw je gezicht met lauwwarm water en breng voor de derde keer het scheerproduct aan.
  • Bij de laatste keer scheren, scheer je tegen de baardgroei richting in. Deze laatste stap mag je nooit eerder doen om irritatie tegen te gaan.
  • Spoel tot slot je gezicht weer met lauwwarm water, je poriën moeten namelijk nog eventjes open blijven om de laatste stap goed te kunnen opnemen.

Stap 5: Na het scheren

Na een scheerbeurt verdient je huid bescherming en rust. Vooral bij de natte scheermethode, omdat er dan een microscopisch laagje huid weggehaald is. Maar ook als je per ongeluk wondjes hebt veroorzaakt. Hiervoor biedt een puimsteen of aluinblok uitkomst. Na het scheren doop je het blok in koud water en wrijf je hiermee over de gezichtshuid. De poriën sluiten zich en de huid wordt gedesinfecteerd. Ook stoppen eventuele bloedingen.

Een aftershave balsem kalmeert, verzorgt en verfrist je huid. Deze hydraterende werking zorgt ervoor dat eventuele scheerwondjes sneller genezen. Zoals bijvoorbeeld de aftershave balsem Proraso Wood & Spice balsem zal onmiddellijk zonder een plakkerig effect door de huid worden opgenomen. De toegevoegde kruiden Safraan en Komijn bezitten reinigende en beschermende eigenschappen. 

Stap 6: Finishing touch

Nu je scheerbeurt klaar is kun je naar keuze nog een heerlijke geur aanbrengen. Voor een wat subtielere geur gebruik je een aftershave.

Ontdek het complete assortiment voor scheren op de ouderwetse manier op Plein.nl.

Over de schrijver

Iris
Iris

Hi! Mijn naam is Iris van Breugel. Naast mijn opleiding Business Management werk ik parttime als Online Marketeer voor Plein. Ik heb veel affiniteit met cosmetica en verzorgingsproducten en deel graag mijn kennis en tips met jullie.