Alles over probiotica

Marjolein | woensdag 11 maart | Gezondheid

probiotica

Er is al veel gezegd en geschreven over probiotica, maar wat is het eigenlijk en wat doet het voor ons lichaam? Met dit blog willen je informatie geven over probiotica zodat je zelf kan beslissen of dit goed voor je is. Maar eerst moet je wel iets weten over de darmflora.

Ontdek het assortiment probiotica bij Plein.

De darmflora in de darmen

In onze darmen leven ongeveer 100 biljoen bacteriën. Dit zijn nuttige en schadelijke bacteriën. De verzamelnaam van al deze bacteriën in de darmen is darmflora. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Hierdoor heb je een gezonde spijsvertering. De bacteriën in je darmen zitten allemaal op de binnenkant van de darmwand. Bij een volle darmwand kunnen de bacteriën zich niet vermenigvuldigen en blijft het natuurlijk evenwicht in stand.

Het natuurlijk evenwicht van de darmflora kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte, medicijngebruik, weerstand of voedsel. Als er bacteriën uitgeschakeld worden ontstaat er ruimte op de darmwand en kunnen de schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen waardoor het natuurlijk evenwicht in de darmflora wordt verstoord. Wanneer de schadelijke bacteriën de overhand krijgen, kunnen we ziek worden of klachten krijgen.

Wat is probiotica?

Het woord ‘probioticum’ is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘voor het leven'. Probiotica is een voedingssupplement met grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën. In tegenstelling tot de melkzuurbacteriën in yoghurt of kwark overleven de melkzuurbacteriën in probiotica het maagzuur en komen ze in de darmen terecht, waar ze nuttig kunnen zijn. De melkzuur bacteriën bestaan meestal uit lactobacillen en bifidobacteriën die weer onder te verdelen zijn in soorten en stammen.

Gezondheidsclaims op probiotica

Sinds de wetswijzing op gezondheidsclaims is het verboden om op etiketten of verpakkingen van probiotische producten gezondheidsclaims te zetten als deze alleen probiotica bevatten. De claims die nog gemaakt worden, verwijzen meestal naar de hoeveelheid bacteriën die erin zitten en dat ze de darmen levend bereiken. Als er wel gezondheidsclaims worden gebruikt dan zijn die van toepassing op toevoegingen (bijvoorbeeld vitaminen) aan de probiotica.

Probiotica kopen

De informatie op het etiket zegt veel over de probiotica en de werking van de probiotica. Als je probiotica wilt kopen is het belangrijk dat niet alleen lactobacillen en bifidobacteriën op de verpakking of het etiket staat, maar ook een stamnummer of stamnaam. Je moet uitkijken als er geen stamnummers of stamnamen worden vermeld. In veel gevallen is dit geen echte probiotica.

Welke probiotica is het meest geschikt?

Op dit moment wordt er nog veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar de werking van probiotica. Van veel producten is de werking (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Toch zeggen veel gebruikers dat ze er baat bij hebben.

Als je geen specifieke klachten hebt en je wilt een probiotica product gebruiken voor een gezonde balans tussen schadelijke en nuttige bacteriën in je lichaam of om de werking van je darmen te ondersteunen dan kun je het beste een voedingssupplement kopen met lactobacillen stammen en/of stammen van bifidobacteriën.

Probiotica hebben voor zover bekend geen nadelige gevolgen voor de gezondheid of ongewenste bijwerkingen.

Wat is prebiotica?

Naast de bekende probiotica bestaat er ook prebiotica. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels en koolhydraten die geen lactobacillen en bifidobacteriën toevoegen, maar de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in je dikke darm stimuleren. Prebiotica zit in veel plantaardige voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit en graanproducten. Je kunt ook voedingssupplementen met prebiotica kopen die dezelfde werking hebben.

Wanner moet je voorzichtig zijn met probiotica of prebiotica?

Bij (chronische) ziekte, medicijngebruik en soms zwangerschap is het verstandig om voor gebruik even te overleggen met je arts of apotheker of het verstandig is om pro- of prebiotica te gebruiken. De meeste pro- of prebiotica zijn niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Voor jongere kinderen zijn er aangepaste samenstellingen.

Ontdek het assortiment probiotica bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.