Wat te doen tegen puistjes?

Plein | vrijdag 27 juni | Verzorging

wat-te-doen-tegen-puistjes

Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken (gehad): Puistjes op je gezicht, nek, borst of rug. Meestal komt dit voor in de pubertijd, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Op latere leeftijd kun je ook nog last hebben van deze ontsierende bultjes. Zwangerschap of hormonen kunnen bijvoorbeeld een reden zijn voor het ontstaan van puistjes. In dit blog bespreken we de oorzaken, fabels & feiten over acne en de verzorging van puisten.

Ontdek het complete assortiment verzorgingsproducten tegen puistjes bij Plein.

Wat zijn de oorzaken van puistjes?

Een puist, ook wel pustel genoemd, is een kleine ontsteking van de huid rondom en in de talgklieren. Puisten komen vooral in het gezicht voor, maar ze kunnen ook in de hals of op de borst of rug voorkomen. Of je last krijgt van puistjes is vaak erfelijk bepaald. Ook hebben meiden vaker last van puisten dan jongens. Dit heeft met name met hormonen te maken.

Zoals we net al zeiden komen puisten niet alleen voor in de pubertijd. Op latere leeftijd kun je er nog last van hebben door hormonale veranderingen als ongesteldheid, zwangerschap of verandering in je anticonceptiepil.

Fabels & Feiten over puistjes

Heeft vet eten, zonlicht en een slechte hygiëne invloed op het ontstaan van puisten? Hier is veel informatie over te vinden, maar wat werkt is nou eigenlijk waar? Hieronder een aantal feiten en fabels over puisten:

 • Puisten worden veroorzaakt door vet eten en chocolade: fabel! Je hoort vaak dat het eten van chocolade, varkensvlees en vet eten de oorzaak is van acne, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn.
 • Acne krijg je door een slechte hygiëne. Ook dit is een fabel. Talgvorming en zweten hebben niets met elkaar te maken, dus ook van overmatig zweten krijg je geen puisten. Het is natuurlijk wel belangrijk om je huid tweemaal daags goed te reinigen.
 • Puisten zijn besmettelijk. Iedereen heeft bacteriën in de talgklieren die puisten kunnen veroorzaken. Dit type bacterie wordt niet overgedragen op andere mensen.
 • Acne ontstaat door een vitaminetekort. Je krijgt geen puisten door een tekort aan vitamines. Wel is je huid dan vatbaarder voor onzuiverheden. Je kunt puisten niet voorkomen door vitaminepreparaten te slikken.
 • Make-up veroorzaakt acne. Het gebruik van make-up veroorzaakt geen puisten, maar als je de make-up niet verwijderd, kan het de poriën verstoppen en dit kan ervoor zorgen dat je een puist krijgt.
 • Geneesmiddelen veroorzaken of verergeren puisten: Het gebruik van medicijnen kan acne veroorzaken of verergeren. Je hebt een grotere kans op acne als je geneesmiddelen gebruikt tegen epilepsie, tuberculose of depressiviteit.
 • Tijdens menstruatie kan acne verergeren. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen.
 • Veel water drinken vermindert de kans op acne. Drink dagelijks voldoende water (minimaal twee liter) en slaap minstens acht uur. Water heeft een zuiverende werking en als je voldoende slaapt, krijgt je huid de kans om te herstellen.

Wat te doen tegen puistjes?

Hoe kun je nou zelf het beste puisten verzorgen / behandelen? Dit is afhankelijk van de mate waarin je er last van hebt. Milde acne kun je makkelijk zelf behandelen met een goede verzorging. Voor ernstige vormen van acne, adviseren wij je om je huisarts te raadplegen. Voor de beste verzorging van je puisten zijn hieronder een aantal verzorgingstips opgesteld:

 1. Reinig je huid met lauwwarm water: Heet water droogt namelijk je huid uit en van koud water gaan je poriën niet goed genoeg open.
 2. Reinig je huid 30 tot 45 seconden. Zo lang duurt het om al het vuil en vet van je gezicht af te wassen.
 3. Was je gezicht met een face wash. Door gebruik van zeep kan de zuurgraad van je huid  namelijk veranderen, waardoor je huid droger kan worden en meer talg gaat aanmaken.
 4. Reinig ook je hals en nek. Zo voorkom je dat op die plekken ook puistjes ontstaan.
 5. Reinig je gezicht maximaal tweemaal daags. Gebruik hiervoor een mild, maar effectief reinigingsproduct.
 6. Wissel van verzorgingsproduct als resultaat uitblijft. Merk je na twee maanden gebruik geen verschil, kies dan een ander verzorgingsproduct dat beter bij jouw huidtype past.
 7. Verwijder je make-up voor het slapen gaan, anders raken je poriën verstopt.
 8. Gebruik een dagcrème en nachtcrème. Een vette huid glimt vaak en vaak wordt gedacht dat je dan beter geen crème kan gebruiken. Als je geen crème gebruikt, gaat de huid juist meer talg aanmaken Daarom is het dus belangrijk om je huid goed te hydrateren met een crème die past bij jouw huidtype.
 9. Gebruik een elektrische gezichtsreiniger. Een elektrische gezichtsreiniger reinigt je huid tot wel 10x beter dan met de hand alleen. De gezichtsborstels zorgen voor een schone, zachte en stralende huid en zijn ideaal als je een oneffen huid hebt.

Ontdek het complete assortiment verzorgingsproducten tegen puistjes bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.