Creëer een slaapritueel voor je baby

Eline | donderdag 21 juni | Luiers & verzorging

slaapritueel voor je baby

Een slaapritueel voor je baby helpt je kleintje om tot rust te komen en sneller in slaap te vallen. In dit blog vertellen we je alles over de voordelen en de beste tips hoe je een slaapritueel voor je baby creëert.

Ontdek het assortiment badolie en -schuim voor je baby bij Plein.

Creëer een slaapritueel voor je baby

Baby's zijn gebaat bij de drie R's: rust, reinheid en regelmaat. Een slaapritueel past goed in de laatste R van regelmaat. Doordat je het slaapritueel elke avond herhaalt, weet je kindje wat hij kan verwachten en zal hij sneller en meer tevreden in slaap vallen. Daarnaast is een bedritueel een heerlijk momentje voor jullie tweeën. Je kunt al beginnen met een slaapritueel vanaf de geboorte. Begin daarnaast op tijd in de avond met het slaapritueel zodat je kindje niet te moe is. Daarnaast hoeft het slaapritueel niet heel lang te duren. Vooral voor jonge baby's is een kort slaapritueel van maximaal 15 minuten meer dan voldoende.

Tip: eindig het slaapritueel altijd in de slaapkamer en kies het liefst voor gedimd licht zodat je kindje begrijpt dat het donker wordt en het tijd is om te gaan slapen.</em.

Onderstaande tips helpen je bij het creëren van een prettig slaapritueel voor zowel je baby als voor jezelf.

Lekker badderen

Een warm badje werkt voor de meeste kindjes erg ontspannend. Kies voor een heerlijk geurende badolie en masseer je kindje lekker in. Na het badje is het tijd om af te drogen. Gebruik hiervoor een badcape of een hydrofiele doek. Verzorg vervolgens het tere babyhuidje met een hydraterende crème of een voedende bodylotion. Tip: leg alvast het pyjamaatje op de verwarming of op een kruik zodat deze lekker warm is als je kindje 'm aankrijgt. Onze favorieten:

  1. Weleda Welterustenbad Calendula
  2. Neutral Baby Huidolie
  3. Zwitsal Slaap Zacht Massage olie lavendel

Sommige kindjes worden juist heel actief van een badje of vinden in bad gaan niet leuk. Sla deze stap dan over in het slaapritueel en doe je kindje liever 's ochtends in bad of ga samen met je baby douchen.

Nog een laatste flesje of iets te drinken

Dat laatste flesje melk of borstvoeding is voor veel kindjes (en mama's en papa's) echt even genieten. Lekker bij mama of papa op schoot en het buikje goed vol drinken. Ook als je kindje wat ouder is, kan hij of zij een beetje drinken zeker waarderen. De Nuk Magic Cup lekt niet en is een handige beker om je kindje stap-voor-stap te leren om uit een echte beker te drinken.

Onze favorieten:

  1. Nuk Magic Cup
  2. Pura Speenfles RVS
  3. Philips Avent Voedingsfles Anti-Colic 125 + 260 ml 1 set

Heeft je kindje al tandjes? Vergeet dan niet voor 't slapen gaan (en na het drinken) de tandjes goed te poetsen met een speciale kindertandenborstel en -tandpasta.

Boekje lezen

Het favoriete ritueel voor de meeste kinderen is het samen lezen van een boekje. Je kindje vindt het heerlijk om bij je op schoot te zitten of lekker tegen je aan te liggen terwijl jij een verhaaltje voorleest. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat kinderen die worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben.

Liedje zingen

Een liedje zingen is een mooie afsluiting van het slaapritueel. Jouw zachte stem en de melodie zorgen ervoor dat je kindje rustig wordt en sneller in slaap valt. Mocht je 't fijn vinden dan kan je tijdens het zingen je kindje op je arm nemen en zachtjes heen en weer wiegen. De meeste kindjes vinden dit erg fijn.

Slaap lekker kleintje

Tijd voor een laatste knuffel en een dikke kus. Leg je kindje in zijn bedje, doe zijn slaapzakje aan en zeg welterusten. Doe als laatste, voordat je de kamer uitloopt, een muziekje aan. Dit voorkomt dat het direct heel stil is in de slaapkamer. Vergeet ook niet de babyfoon aan te zetten. Zo kan je ook in de rest van het huis je kindje in de gaten houden. Wel zo'n fijn gevoel.

talking turtle

Talking Turtle: voor het perfecte slaapritueel

Maak kennis met de Talking Turtle van Alecto. Deze leuke schildpad helpt bij het creeren van een slaapritueel voor je kindje. De Talking Turtle is multifunctioneel. Naast een nachtlampje met twee intensiteiten heb je de mogelijkheid om slaapliedjes, natuurlijke geluiden en zelfs verhalen af te spelen. Ideaal als je kindje snel onrustig is of lastig in slaap valt. De Talking Turtle bevat 10 voorgeprogrammeerde Nederlandse sprookjes, maar je kunt zelf ook een verhaaltje inspreken of liedje inzingen via de speciale app. Fijn, want zo hoort jouw kindje jouw vertrouwde en rustgevende stem. De handige timer en 20 natuurlijke geluiden maken deze leuke schildpad helemaal compleet.

Ontdek het assortiment badolie en -schuim voor je baby bij Plein.

Over de schrijver

Eline
Eline

Hi, ik ben Eline en werkzaam als online marketeer bij Plein. Ik heb een grote liefde voor alles wat met verzorging & make-up te maken heeft.