Terugroepacties voor producten met Ethyleenoxide

Marjolein | vrijdag 17 september | Gezondheid

Terugroepacties voor producten met Ethyleenoxide

Er is veel te doen om ethyleenoxide in voeding en voedingssupplementen. Er gaan risicowaarschuwingen uit en er worden producten teruggehaald door de leverancier. De terugroep acties zijn veelal uit voorzorg. Producten die worden teruggeroepen bevatten meer ethyleenoxide dan is toegestaan. Maar het gaat nog steeds om kleine hoeveelheden die, voor zover nu bekend, pas bij dagelijks gebruik gedurende lange tijd schadelijk zijn voor de gezondheid .

Wat is ethyleenoxide?

Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat bacteriën, schimmels en virussen doodt. Ethyleenoxide is een middel dat in de Europese Unie niet gebruikt mag worden in voedsel of voedingssupplementen. In landen buiten Europa wordt ethyleenoxide nog wel gebruikt waardoor het mogelijk is dat er producten met teveel ethyleenoxide in de schappen staan. 

Wat is de gezondheidsrisico van ethyleenoxide?

In de wet is vastgelegd hoeveel ethyleenoxide in een voedingsmiddel mag zitten. Deze grenswaarde is maximaal 0,1 milligram per kilogram product. In Nederland en in andere landen van de Europese Unie mogen bedrijven geen voedingsmiddelen verkopen die meer ethyleenoxide bevatten. Als er meer ethyleenoxide in een product zit, is het niet meteen een probleem voor de volksgezondheid. Maar iemand die dagelijks en gedurende lange tijd dingen eet/tot zich neemt die ethyleenoxide bevatten, kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden. 

Als je zwanger bent en 9 maanden een supplement hebt genomen dat nu wordt teruggeroepen, hoef je je geen zorgen te maken om jezelf en je ongeboren kindje. Ethyleenoxide is pas schadelijk als je meerdere jaren grote hoeveelheden hebt binnengekregen. 

Terugroepactie van producten met ethyleenoxide

De Europese Commissie heeft deze zomer bepaald dat alle levensmiddelen en voedingssupplementen met een hoger ethyleenoxidegehalte dan 0,1 mg/kg uit de handel moeten worden genomen en ook bij de consument moeten worden teruggehaald. Sinds juli zijn bedrijven bezig om producten terug te halen bij de consument. Heb jij een product in huis waarvoor een risico waarschuwing geldt en /of er is een terugroepactie? Volg dan altijd dit advies op. Gebruik en/of eet het product niet en volg de instructies op die de leverancier geeft. Je krijgt het aankoopbedrag terug.

Hoe weet ik welke producten ethyleenoxide bevatten?

Als je wilt kijken of de producten die jij in huis hebt ethyleenoxide bevatten of dat er een risicowaarschuwing voor geldt dan kun je dit vinden op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten. Deze site is van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Natuurlijk kun je er op vertrouwen dat we bij Plein deze producten per direct van de site haalt of dat ze niet te bestellen zijn en niet meer verkopen. Mocht je vragen hebben over de terugroepactie dan kun je altijd mailen naar onze klantenservice. Onze klantadviseurs helpen je dan graag verder.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.