Simpele tips voor een frisse en schone was en wasmachine

Plein | donderdag 13 juni | Schoonmaakmiddel

wassen

Of je nu een echte was pro bent of net je eerste eigen was draait, bij Plein helpen we je graag verder en delen wij onze tips met je. Van het sorteren van je was tot het kiezen van het juiste wasmiddel en het schoonhouden van je wasmachine, je vindt het hier allemaal. Lees verder voor simpele tricks om je kleding langer mooi te houden en je wasmachine in topconditie te houden. Samen maken we van je wasdag een makkie!

Ontdek het volledige assortiment wasmiddelen op Plein.nl

Gemiddeld drie keer per week de was doen

Wist je dat Nederlandse huishoudens gemiddeld drie keer per week de wasmachine aanzetten? Meestal draaien we dan een gekleurde was, een witte was en een donkere was. Als je kleine kinderen hebt, herken je dit misschien wel: dan kan het aantal wasbeurten snel oplopen tot wel zes of zeven per week!

Schonere was met een halfvolle trommel

Voor een optimale wasbeurt kun je de trommel het beste maar half vullen. Zo krijgt het wasmiddel de ruimte om alle vlekken goed aan te pakken en kan de wasmachine beter centrifugeren. Het resultaat? Een schonere was! Te veel wasgoed in de machine zorgt namelijk niet alleen voor een slechte reiniging, maar kan ook je kleding beschadigen. Een handige truc om dit te voorkomen is de vuisttruc: als je een vuist bovenop de was in de machine kunt stoppen, heb je precies de juiste hoeveelheid erin zitten. Met deze tips zorg je ervoor dat je was altijd schoon en fris is!

Voor een optimale wasbeurt kun je de trommel het beste maar half vullen. Zo krijgt het wasmiddel de ruimte om alle vlekken goed aan te pakken en kan de wasmachine beter centrifugeren. Het resultaat? Een schonere was! Wil je toch een volle trommel draaien? Zorg er dan voor dat je aan de bovenkant nog ruimte hebt voor minstens twee handen. Lukt dat niet, dan wordt de was waarschijnlijk niet goed schoon.

Let er ook op dat je niet te veel wasgoed in de machine stopt. Dit zorgt niet alleen voor een slechte reiniging, maar kan ook je kleding beschadigen. Een handige truc om dit te voorkomen is de vuisttruc: als je een vuist bovenop de was in de machine kunt stoppen, heb je precies de juiste hoeveelheid erin zitten. Met deze tips zorg je ervoor dat je was altijd schoon en fris is!

wassen

Reinig de wasmachine regelmatig

Probeer je wasmachine één of twee keer per maand schoon te maken. Dit is niet alleen goed voor de machine, maar zorgt ook voor schonere was. Kies een lang programma op een hoge temperatuur (60 of 90 graden) en voeg wat soda of natuurazijn toe in de trommel, maak het zeepbakje schoon, veeg met een doekje langs het rubber en controleer het filter aan de onderkant.

Waspoeder als goede optie

Wist je dat waspoeder de beste keuze is voor je wasmachine? Hoewel pods handig zijn, kunnen ze meer vuil achterlaten in vergelijking met waspoeder. Gebruik je liever pods of vloeibaar wasmiddel? Maak dan je wasmachine wat vaker schoon.

Deur openlaten van de wasmachine

Wil je nare geurtjes in je wasmachine voorkomen? Laat dan na het wassen de deur een beetje openstaan. Zo kan er lucht bij en droogt alles goed, waardoor vervelende geurtjes geen kans krijgen.

Was in de wasmachine laten zitten

Het gebeurt ons allemaal wel eens: je vergeet dat er nog was in de machine zit en ontdekt het pas de volgende dag. Geen zorgen, je was kan tot ongeveer twaalf uur in de wasmachine blijven zitten zonder problemen. Laat je het langer zitten? Dan kunnen er muffe geurtjes en kreukels ontstaan.

Vetluis bij wassen op lage temperatuur

Was je vaak op 40 graden of lager? Dan kun je last krijgen van vetluis, een zeepbacterie die ervoor zorgt dat je was niet schoon wordt. Dit kan een grijze waas op je kleding achterlaten. Heb je het idee dat je hier last van hebt? Maak dan na iedere wasbeurt de rubbers goed schoon en draai af en toe een lege wasmachine op 90 graden met een kop schoonmaakazijn. Zo geef je vetluis geen kans meer.

wassen

De was doen

Bij het doen van de was is het belangrijk om de juiste temperatuur te kiezen. Voor niet erg vies wasgoed is 30 graden of kouder prima, hoewel je hiermee geen bacteriën verwijdert. Als je wasgoed vlekken of geuren heeft, is 40 graden ideaal.

Voor handdoeken, beddengoed en schoonmaakdoekjes kun je beter op 60 graden wassen. Dit doodt de belangrijkste bacteriën en zorgt ervoor dat alles hygiënisch schoon wordt. Als er ziekte in het gezin is, of als je echt zeker wilt zijn van een bacterievrije reiniging, kun je zelfs op 90 graden wassen. Dit is perfect voor beddengoed en handdoeken.

Ontdek het volledige assortiment wasmiddelen op Plein.nl

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs