Tips voor het eindexamen

Plein | maandag 6 mei | Algemeen

eindexamen

Het eindexamen is een spannende tijd voor elke student. Het is een tijd waarin je hard hebt gewerkt om je kennis en vaardigheden te laten zien en te bewijzen dat je klaar bent voor de volgende fase in je leven. Het is ook een tijd waarin stress en zenuwen hoog kunnen oplopen. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je het examen met succes afronden. Door jezelf goed voor te bereiden en verzorgen, kun je gefocust en energiek blijven tijdens het examen. Om je te helpen bij het behalen van succes tijdens deze periode, delen wij een aantal tips.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes.  Maak een realistische planning en begin op tijd met studeren. Neem pauzes tussen het studeren door om je geest en lichaam te ontspannen. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en gefocust te blijven op de belangrijkste informatie.

Tip 2: Blijf kalm en ontspannen

Het examen kan stressvol zijn, en het is belangrijk om kalm te blijven en de rust te bewaren. Als je merkt dat je meer dan een gezonde spanning hebt, kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Mocht dat niet voldoende zijn dan zijn er  rustgevende middelen te koop die je wat rustiger maken. Let er wel op dat je geen middelen slikt die ongeschikt zijn voor examens. Begin ruim op tijd met het slikken van deze middelen want sommige middeltjes werken niet direct.
Voor een gezonde nachtrust zijn er rustgevende middelen speciaal voor de nacht.

Ontdek alle voedingssupplementen in de categorie Rustgevend & slapen op Plein.nl

Tip 3: Drink thee

Thee is een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen. Drink het tijdens je pauzes om je geest te verfrissen en om nieuwe energie te geven. Bovendien is thee een gezond alternatief voor koffie of andere cafeïnehoudende dranken. Een favoriet van ons is Pukka Thee. 
Als je geen supplementen wil gebruiken die rustgevend werken dan kun je ook zijn er ook kiezen voor een rustgevende thee of thee voor een gezonde nachtrust. 

Tip 4: Houd energie hoog

Een examen dag kan een lange en vermoeiende dag zijn. Zorg ervoor dat je gezonde snacks bij je hebt of snacks die energie geven zoals  energierepen en Dextro. Deze snacks kunnen helpen alert en gefocust te blijven tijdens het examen. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Tip 5: Zorg voor hygiëne

De examenperiode is een stressvolle periode. Tijdens het examen wil je je fris en schoon voelen. Zorg ervoor bijvoorbeeld voor dat je tissues, deodorant en Labello bij je hebt om jezelf op te frissen tijdens pauzes. Dit geeft je een fris gevoel en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.

Tip 6: Voldoende pennen en stiften

Zorg ervoor dat je voldoende pennen bij je hebt tijdens het examen. Het kan gebeuren dat een pen leeg raakt of kapot gaat tijdens het schrijven. Door genoeg reservepennen bij je te hebben, voorkom je dat je in de problemen komt tijdens het examen. Hierdoor ervoor je ook geen stress dat je het examen niet hebt kunnen afronden door een opgeraakte pen. Daarnaast is het handig om markers of viltstiften mee te nemen naar je examen of belangrijke teksten in je examen te arceren.

Tip 7: Gebruik haarelastiekjes

Als je lang haar hebt, kan het in je gezicht vallen en je concentratie verstoren. Gebruik haarelastiekjes om je haar uit je gezicht te houden en je focus te behouden tijdens het examen. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt en kun je je beter concentreren op de vragen.

Tip 8: Kauwgom

Kauwgom kan helpen om je concentratie en alertheid te verhogen. Het kauwen van kauwgom stimuleert de hersenen en kan helpen om stress te verminderen. Zorg er wel voor dat je niet smakt, zodat je geen andere studenten stoort. Ook tijdens het leren voor het eindexamen kan het helpen om kauwgom te kauwen.

De dag van het examen

Ga de avond voor je examen op tijd naar bed en zorg voor een goed nachtrust. Doorleren in de nachten heeft vaak geen zin. Je kunt beter goed uitgerust zijn, zodat je je goed kunt concentreren op het examen. Zorg ervoor dat je de instructies van de examinator altijd volgt en blijf geconcentreerd, kalm en raak niet in paniek als je het antwoord op een vraag niet weet. Het is niet erg als je een paar fouten maakt, je krijgt daardoor niet direct een onvoldoende.
Als je thuiskomt na je examen ga dan even ontspannen voordat je de boeken weer induikt. 
Veel succes!

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs