Alles over urineverlies bij mannen

Plein | dinsdag 11 juli | Gezondheidsproducten

tena voor mannen

Dit betreft een advertentie

Incontinentie wordt veelal gezien als typisch vrouwenprobleem maar er zijn in Nederland ruim 300.000 mannen met ongewild urineverlies en 1 op de 5 mannen krijgt ermee te maken. Je hoeft je dus niet te schamen als je urine-incontinentie klachten hebt. Veel mannen die hier last van hebben, kunnen worden geholpen of behandeld. Je moet er alleen wel over praten!! En dat doen mannen niet graag. Mannen gaan hier ook liever niet mee naar de huisarts terwijl die juist heel veel kan betekenen bij incontinentie. Een huisarts kan allereerst bepalen of er verder onderzoek gedaan moet worden omdat incontinentie een symptoom kan zijn van prostaatkanker en een huisarts kan je doorverwijzen naar een uroloog of bekkenbodemfysiotherapeut. 
Als de incontinentie geen medische oorzaak heeft, kan je huisarts ook aangeven wat je kunt doen om de incontinentie te verminderen of zelfs te verhelpen.  

Ontdek het volledige assortiment Tena op Plein.nl

Wat zijn oorzaken van urineverlies bij mannen?

Een vergroting van de prostaat.

De prostaat begint bij de meeste mannen te groeien vanaf hun 45ste jaar. Een groter wordende prostaat zorgt ervoor dat de plasbuis wordt dicht gedrukt  waardoor het plassen moeilijker gaat of juist de oorzaak is van incontinentie.

Eten en Drinken

Een andere oorzaak van urineverlies, of die de klachten vergroten, kan overgewicht zijn. Maar ook het drinken van alcohol, cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee, verhogen de kans op urineverlies. Dat geldt ook voor te weinig drinken. De urine wordt dan te geconcentreerd waardoor er kans bestaat op een geïrriteerde blaas

Andere oorzaken

Je kunt ook last krijgen van incontinentie door ouderdom, urineweginfecties, medicijngebruik, een operatie of door langdurig hoesten.

Het sociale leven

Het is heel vervelend als je last hebt van ongewild urine verlies want het heeft (ongemerkt) invloed op je sociale leven. De sportschool, borrelen met vrienden of leuke uitjes het kan allemaal een stuk minder leuk worden als je weet dat je zichtbaar voor je omgeving urine verliest.

Onzekerheden kun je wegnemen door incontinentie materiaal te gebruiken. Het mannenlichaam heeft een andere vorm van incontinentie verband nodig dan een vrouwenlichaam maar tegenwoordig zijn er verschillende merken die incontinentiemateriaal voor mannen aanbieden waardoor de incontinentie niet zichtbaar is voor de omgeving. 

tena voor mannen

TENA speciaal voor mannen

Een bekend merk bij incontinentie is TENA. TENA's incontinentieverbanden voor mannen bieden een goede bescherming voor verlies van zowel druppeltjes en scheutjes als zwaarder urineverlies omdat de producten van TENA verschillende absorptie levels hebben. De absorptie levels worden aangegeven in druppels op de verpakking. Hoe meer druppels hoe meer urine kan worden geabsorbeerd. Het maakt dus niet uit hoe groot het urine verlies is, TENA heeft een oplossing.
TENA Men incontinentieverbanden hebben een discreet ontwerp en absorberen aan de voorkant, waar mannen dit het meeste nodig hebben. 

TENA Men Active Fit Protective Shield

Een mooi voorbeeld van een product bij licht urine verlies is TENA Men Active Fit Protective Shield. TENA Men Active Fit Protective Shield beschermt bij licht urineverlies, geurtjes en vocht. Deze comfortabele en discrete incontinentiebeschermers zijn slechts 3 mm dun en zijn in een subtiele zwarte kleur. TENA Men Active Fit Protective Shield geven een fris en zelfverzekerd gevoel en voorkomen druppeldrama. De voordelen van TENA Men Active Fit Protective Shield op een rijtje

  • Drievoudige bescherming
  • De schilden zijn apart verpakt
  • 100% discreet
  • Veilige absorptiezone

tena voor mannen

Wat kun je doen om incontinentie te verminderen of zelfs te verhelpen?

Er zijn behandelingen mogelijk bij incontinentie. Welke geschikt is hangt af van de vorm van incontinentie, maar het is altijd goed om je levensstijl aan te passen. Deze aanpassingen van de levensstijl kunnen in veel situaties voldoende zijn om de incontinentie onder controle te houden of zelfs te verhelpen.

  • Gebruik minder cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee. Beperk de consumptie van koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank.
  • Eet vezelrijk voedsel om constipatie te voorkomen.
  • Vermijd roken.
  • Behoud een gezond gewicht.
  • Probeer eenvoudige bekkenbodemoefeningen te doen.
  • Ga overdag regelmatig naar het toilet.
  • Zorg voor een directe en snelle weg naar het toilet.
  • Zolang je de incontinentie niet onder controle hebt is het goed om incontinentie materiaal te gebruiken.

Ontdek het volledige assortiment Tena op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.