Was sorteren

Plein | woensdag 27 juli | Wasmiddel

was sorteren

Hoewel wasmiddelen steeds beter in staat zijn om kleurverloop te beperken, is het nog steeds verstandig om verschillende kleuren wasgoed te sorteren bij het wassen. Door was te sorteren blijft kleding en andere textiel langer mooi en kleurvast. Daarbij zorgen kleur specifieke wasmiddelen dat je kleding langer mooi blijft. Het belangrijkste onderscheid bij het was sorteren:

  • Bonte was (gekleurd)
  • Witte was
  • Donkere was (zwart / grijs)

Let daarbij goed op rood wasgoed. Zeker nieuw textiel dat nog niet eerder is gewassen, kan flink afgeven. Het advies is dan ook om rood textiel bij de eerste keer wassen, uitsluitend met rode (rood tinten: roze, oranje) was te wassen.

Bekijk het uitgebreide assortiment wasmiddel van A-merken als Robijn, Persil, Ariel en Omo op Plein.nl

Stappenplan was sorteren

  1. Geschikt voor handwas of wasmachine? Check de labels of het kleding geschikt is voor een wasmachine-was, handwas of dat het naar de stomerij moet. Bekijk hier alle wastekens.
  2. Nieuwe kleding en textiel? Sorteer deze apart, want nieuw textiel kan extra afgeven/doorlopen.
  3. Soort textiel. Was bijvoorbeeld acryl of wol op een speciale stand van de wasmachine of het liefst nog in een handwas. Met een handwas is de kans het kleinst dat textiel van vorm veranderd.
  4. Kleuren sorteren. Houd bovenstaande sortering aan met gekleurd, wit en donker.

Als je de wasmachine tot maximaal 40 graden gebruikt, kan je door bovenstaande stappen te doorlopen 95% van je wasgoed veilig wassen.

Sorteren op temperatuur

Een aanvullende sortering kan je doen op temperatuur. Voor gevoelige materialen, zoals wol is het verstandig om niet warmer dan 30 graden te wassen. Voor beddengoed, ondergoed en handdoeken kun je ervoor kiezen om dit op 60 graden te wassen, omdat op die manier alle bacteriën dood gaan.

Bespaar!

Door volledige trommels te wassen kun je gemakkelijk besparen op energie, water, wasmiddelen en niet te vergeten het milieu. Probeer dan ook zoveel mogelijk de capaciteit van je wasmachine te benutten. Soms kan het nodig zijn om wasgoed enkele dagen op te sparen. Veel succes met het sorteren van de was!

Bekijk het uitgebreide assortiment wasmiddel van A-merken als Robijn, Persil, Ariel en Omo op Plein.nl

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs