Wat te doen tegen migraine?

Marjolein | woensdag 6 juni |

wat te doen tegen migraine

Het is moeilijk uit te leggen wat migraine precies is. Vooral aan mensen die nooit hebben ervaren hoe migraine voelt. Bovendien is er nog altijd onduidelijkheid over het ontstaan van migraine.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die zorgen voor verwijding van de bloedvaten. Dit leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn. Migraine is daarom allesbehalve een ‘gewone hoofdpijn’.
Een migraine aanval is meestal na één dag over maar het kan ook voorkomen dat deze drie dagen duurt. Hoe vaak je een migraine aanval krijgt is per persoon heel wisselend. Sommige mensen hebben af en toe een aanval, bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Anderen hebben er vaker last van, bijvoorbeeld 1 keer per maand. 

Oorzaken van migraine

  • Erfelijke belasting. Als migraine in de familie voorkomt is de kans groot dat je er ook last van krijgt.
  • Vrouwlijke hormonen kunnen een oorzaak zijn voor migraine. ongeveer 6 van de 10 vrouwen hebben last van migraine als ze gaan menstrueren. Ook kan het slikken van de pil, in de overgang komen of zwanger zijn worden migraine veroorzaken.
  • Soms kan het eten van bepaalde voeding er voor zorgen dat je een migraine aanval krijgt als je daar gevoelig voor bent. Eten en drinken dat een aanval kan uitlokken zijn: wijn (daar zit sulfiet in), eten met de smaakversterker glutaminezuur (zit onder andere in Chinees eten en kant-en-klaarmaaltijden), nitraten en zoetstof (aspartaam). 
  • Soms kun je migraine krijgen door een onregelmatig leven, na lang slapen, uitslapen of juist te kort slapen, na een nachtdienst, bij moeheid, na vasten of na stress.
  • Helaas zijn er ook nog een heleboel onduidelijke oorzaken en kun je ook zonder één van de bovengenoemde oorzaken migraine krijgen.

Hoe herken je migraine?

Migrainepijn is een bonzende en kloppende pijn, die je gedurende een lange aaneengesloten periode voelt. De pijn is soms moeilijk te verdragen. Als je ooit last hebt gehad van migraine, weet je dat het meer is dan gewoon een stevige hoofdpijn.

De pijn is slechts een van de vervelende symptomen van migraine. Tijdens een migraineaanval voel je de hoofdpijn die bij de migraine hoort meestal aan één kant van je hoofd. Dit soort hoofdpijn komt overigens niet altijd aan dezelfde kant van je hoofd voor. Normaal naar een gesprek luisteren en ergens over nadenken is niet altijd mogelijk. Veel mensen met migraine gaan daarom het liefst in een donkere kamer op bed liggen.

Daarbij kun je ook deze klachten hebben: 

  • misselijk zijn en overgeven
  • diarree
  • slecht tegen fel licht en hard geluid kunnen 

Wat te doen tegen migraine?

Migraine kan je uit je dagelijks leven halen. Soms kan de migraine zo hevig zijn dat je je het liefst afzondert en geplande activiteiten afzegt. Het is daarom belangrijk dat je mensen vertelt dat je een migraine aanval krijgt of hebt, hiermee zorg je dat mensen begrijpen dat je wilt stoppen met je activiteit en op bed wilt gaan liggen. 

Bij het begin van een aanval:
Neem meteen rust. Het helpt niet om 'flink' te zijn en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. Als je een medicijn gebruikt tegen migraine neem deze dan ook gelijk in.
Als de aanval komt door stress of te weinig slaap. Dan kun je proberen hier iets aan te doen. Misschien helpt het om de aanvallen te voorkomen of te verminderen.

Medicijnen bij migraine (vrouw)

Er zijn geen medicijnen die je genezen van migraine. Er zijn wel geneesmiddelen die de symptomen onderdrukken. Als je zwangerbent of wilt worden bespreek dan met je huisarts wat je het beste kunt doen bij migraine. Er zijn geneesmiddelen voor de hoofdpijn maar er zijn ook geneesmiddelen tegen misselijkheid.

  • paracetamol 
  • paracetamol in combinatie met andere middelen. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.
  • een NSAID, zoals naproxen of ibuprofen
  • een triptaan, zoals sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan of rizatriptan
  • domperidon en metoclopramide tegen de misselijkheid

Alle 4 genoemde geneesmiddelen helpen bij migraine. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen en heeft daarom de voorkeur. Als je een aanval voelt opkomen neem dan 1000 mg paracetamol na 6 uur mag je nog een keertje 1000 mg innemen.

Als paracetamol niet helpt kun je samen met je huisarts bespreken welk medicijn het beste bij jou past. Dat kan per persoon verschillen en voor sommige geneesmiddelen heb je een recept nodig van je huisarts. 
Ga niet zelf combineren door verschillende pijnstillers te slikken, sommige combinaties kunnen niet samen of je loopt risico dat je teveel van een werkzame stof binnen krijgt. 

Bekijk hier het assortiment pijnstillers speciaal tegen migraine bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.