Wat te doen tegen urineverlies?

Elisha | maandag 17 mei | Verzorging

urineverlies

Ongewenst urineverlies is geen pretje en komt veel voor. Mensen kunnen op alle leeftijden last krijgen van urineverlies. Je verliest dan enkele druppels urine op de meest gekke momenten. Bijvoorbeeld tijdens een lachbui of tijdens het hoesten. Maar ook tijdens het tillen van iets zwaars of als je moet bukken. Je kunt er niks aan doen en wist je dat duizenden Nederlanders hier mee te maken hebben? Niets om je voor te schamen dus! De ene vrouw (of man, want ook mannen kunnen ongewenst urineverlies krijgen) heeft er meer last van dan de anderen. In deze blog vertel ik je meer over urineverlies en welke producten je helpen om weer van het leven te kunnen genieten.

Ontdek het assortiment van Tena bij Plein.

Wat is urineverlies?

Ongewild urineverlies betekent het verlies van druppeltjes urine, (flinke) scheuten urine tot zelfs (bijna) de gehele blaasinhoud. Urineverlies is erg vervelend en kan je dagelijkse leven behoorlijk op de kop zetten. Er zijn dan vaak gevoelens van schaamte en onmacht. Wat als iemand het ziet of ruikt? Weet dat je niet de enige bent en er gelukkig oplossingen zijn.

Welke vormen van urineverlies zijn er?

 • Bij inspanning: bijvoorbeeld tijdens het hoesten, niezen, lachen, lopen of springen.
 • Bij aandrang: de aandrang om te moeten plassen is opeens heel sterk en het toilet kan hierdoor niet altijd op tijd bereikt worden.
 • Tijdens/vlak na de slaap: het signaal om te moeten plassen komt niet of te laat waardoor je in bed plast of niet op tijd het toilet bereikt.

Een combinatie van bovenstaande situaties komt ook voor. Gelukkig zijn er producten die helpen om de urine discreet op te vangen zonder nare geurtjes achter te laten. Onderaan deze blog vertel ik je er meer over.

Wat is de oorzaak van urineverlies?

Een op de vier vrouwen boven de 30 jaar heeft last van ongewild urineverlies. Na een bevalling kan urineverlies ontstaan. Mogelijke oorzaken van urineverlies zijn:

 • Verzwakking van bekkenbodemspieren na bijvoorbeeld een bevalling waardoor je de urine minder goed kunt ophouden.
 • Urineweg- en /of blaasontsteking
 • Verstopping van de darmen
 • Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen
 • Bepaalde aandoeningen zoals diabetes en de ziekte van Parkinson
 • Zwangerschap (vaak van tijdelijke aard en alleen aan het einde van de zwangerschap omdat het hoofdje van de baby op de blaas drukt)
 • Overgang

Wat te doen bij urineverlies?

Heb je last van ongewild urineverlies? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan een onderzoek starten om de oorzaak te achterhalen. Mogelijke onderzoeken zijn:

 • Labonderzoek
 • Blaasfunctietest
 • Echografie om te controleren of er na het plassen urine in de blaas is achtergebleven.
 • Aanvullend onderzoek naar de functie van de blaasspier, inwendig onderzoek in plasbuis en blaas of een urodynamisch onderzoek.

Behandeling urineverlies

Na onderzoek kan de dokter een behandelingsadvies geven. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

 • Bekkenbodemfysiotherapie leert je hoe je je bekkenbodem en de omliggende spieren kunt aanspannen. Deze behandeling is geschikt bij inspannings- en aandragincontinentie.
 • Medicatie kan ervoor zorgen dat je minder hoeft te plassen.
 • Operatie van de plasbuis. Via een klein sneetje wordt een kunststof bandje aangebracht. Bij niezen, lachen, sporten of hoesten wordt de plasbuis dichtgedrukt tegen het bandje.

tena

Voor elk moment een betrouwbaar product

Heb je last van (tijdelijk) ongewild urineverlies? Dan biedt TENA voor jou de oplossing. TENA heeft een breed assortiment om vrouwen met urineverlies te ondersteunen in het dagelijks leven. Ze hebben verschillende soorten incontinentieverbanden in allerlei vormen, lengtes, kleuren en absorptieniveaus. Daarmee kun je precies het verband uitkiezen dat past bij wat jij nodig hebt.

De incontinentieverbanden zijn ideaal voor die onvoorspelbare momenten van urineverlies tijdens sporten, lachen of wanneer je gewoon je dagelijkse dingen doet. Met de incontinentieverbanden van TENA voel je je droog en zeker, zowel overdag als 's nachts.

Elk product van TENA heeft oudour control. Hierdoor maken ongewenste geurtjes geen kans. De incontinentieverbanden van TENA zijn een super goed keuze voor elke vrouw die dagelijks te maken heeft met urineverlies.

TENA voor 's nachts

TENA heeft speciaal voor 's nachts TENA Discreet Normal Night. Dit verband is extra lang en een stuk breder aan de achterkant, waardoor je goed beschermd bent tijdens het slapen. Het verband heeft maximale absorptie zodat alles goed wordt opgenomen. De huid blijft droog en de geavanceerde microparels voorkomen ongewenste geurtjes. Voor een ongestoorde nachtrust.

TENA voor overdag

TENA Discreet Normal biedt een discrete en veilige bescherming voor matig urineverlies overdag. Het voelt zacht aan je huid en is anatomisch gevormd, voor extra comfort. Dankzij de drievoudige bescherming worden licht urineverlies, ongewenste geurtjes en vocht snel geabsorbeerd. Zodat je gerust de deur uit kunt.

TENA voor zwart ondergoed

TENA Silhouette Noir Mini incontinentieverband is speciaal ontwikkeld voor zwart ondergoed en is geschikt voor licht urineverlies. Het verband is zeer discreet en hierdoor ideaal voor als je je wilt omkleden in de sportschool of thuis in de slaapkamer. Het verband is dun en zwart en past perfect bij je zwarte ondergoed. Ook TENA Silhouette Noir Mini biedt drievoudige bescherming tegen doorlekken, geurtjes en een vochtig gevoel.

Testers gezocht voor het TENA Testpanel

Benieuwd hoe TENA jou kan ondersteunen bij licht urineverlies? Voor ons testpanel zoeken wij vrouwen en mannen die de incontinentieverbanden van TENA willen testen en een review willen schrijven voor op Plein.nl. De producten worden discreet verzonden en indien gewenst mag je de review anoniem online plaatsen. Meld je nu aan!

Ontdek het assortiment van Tena bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!