Wat te doen tegen verkoudheid?

Marjolein | donderdag 23 januari | Gezondheid

wat te doen tegen verkoudheid

Verkoudheid is een vervelende kwaal en ontstaat door een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Je hebt last van niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Wil je snel van je verkoudheid af? In dit blog geven we je graag advies.

Ontdek het assortiment gezondheidsproducten en geneesmiddelen die helpen bij je verkoudheid.

Wat te doen tegen verkoudheid?

Naast het nemen van zelfzorgmiddelen om de verkoudheid te verlichten, zijn er ook een aantal andere maatregelen die je kunt nemen zodat je zo min mogelijk en zo kort mogelijk last hebt van het verkoudheidsvirus:

 • Drink veel water. Koffie en alcohol zijn niet geschikt omdat deze juist vocht aan het lichaam onttrekken. Water is nodig om de lymfeklieren goed te laten werken. De lymfeklieren zijn belangrijk in de strijd tegen bacteriën en virussen.
 • Neem rust. Het lichaam heeft energie nodig om het verkoudheidsvirus op te ruimen.
 • Haal je neus op in plaats van te snuiten. Als je je neus snuit, bestaat er een kans dat je met veel kracht de snot in de holtes blaast. Daarom is men steeds meer van mening dat het beter is om de snot op te halen.
 • Als je toch de neus wilt snuiten, gebruik dan papieren zakdoekjes die je direct weggooit. Hiermee voorkom je herbesmetting.
 • Als je moet niezen doe dit dan niet met je handen bij het gezicht maar nies in je ellenboog. Zo voorkom je dat het virus via je handen verder verspreid wordt of opnieuw in je lijf komt.
 • Een warm bad of douche doet wonderen. Het is ontspannend en de warme dampen zijn goed voor je luchtwegen.
 • Kan je ’s nachts niet slapen omdat je neus volloopt? Leg dan een extra kussen onder je hoofd of zet het hoofdeinde van je bed iets omhoog. Vaak krijg je net wat extra lucht als je hoofd hoger ligt.
 • Als je neus helemaal dicht zit, gebruik dan een neusspray. Deze zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in het slijmvlies vernauwen waardoor je weer beter kunt ademen.

Tips om beter te ademen

Er bestaan inhalatieproducten zoals capsules, zalf en pleisters die tijdelijk verlichting kunnen geven bij het ademen door je neus. De capsules lossen op in heet water zodat je ermee kunt stomen. Daarnaast kan je deze capsules ook op je kussen kapot knijpen zodat je gemakkelijker kunt ademen als je wilt gaan slapen. De zalf kun je ook gebruiken om een stoombadje van te maken, maar je kunt hiermee ook de borst in wrijven wat kan helpen om gemakkelijker te ademen.

Let op: Niet alle inhalatieproducten die menthol, kamfer en eucalyptus bevatten zijn geschikt voor baby’s en kinderen. Let dus altijd op de leeftijdsindicatie op de verpakking en bijsluiter.

Wanneer naar de huisarts met verkoudheid?

Het heeft geen zin om voor een verkoudheid een antibioticakuur te gaan halen bij de huisarts. Antibiotica helpt alleen als de veroorzaker een bacterie is. Ga wel naar de huisarts als de verkoudheid langer dan vijf dagen gepaard gaat met koorts, je last hebt van een benauwde piepende ademhaling of een bonkende en heftige hoofdpijn of kaakpijn die sterker wordt tijdens het vooroverbuigen of als je de verkoudheid niet vertrouwd.

Hoe voorkom je een verkoudheid?

Voorkomen is beter dan genezen. Om de kans op een verkoudheid te verkleinen, neem je de volgende preventieve maatregelen:

 • Was regelmatig je handen. Het virus kan ook verspreid worden door kranen, deurknoppen, trapleuningen enzovoort. Als iemand die verkouden is net voor je een deur heeft open gedaan, kan het verkoudheidsvirus via je handen in je lichaam komen.
 • Vermijd het aanraken van je mond, neus en ogen met je handen. Dit zijn de belangrijkste ingangen voor het virus om in het lichaam te komen.
 • Lucht de ruimtes waarin je werkt, woont en slaapt regelmatig. Vooral als de verwarming weer aan gaat wordt de lucht droog en warm. Virussen zijn hier dol op. Door een raam open te zetten doorbreek je dit.
 • Houd je weerstand op peil. Als je lichaam voldoende weerstand heeft, heeft het verkoudheidsvirus minder grip.

Wat helpt bij verkoudheid?

Op Plein.nl vind je een breed aanbod met geneesmiddelen en zelfzorg/medische hulpmiddelen tegen verkoudheid. Hieronder vind je een selectie van producten waarmee je hopelijk snel van je verkoudheid af bent:

Geneesmiddelen tegen verkoudheid

Zelfzorg/Medische hulpmiddelen tegen verkoudheid

Weerstandverhogers

Ontdek het complete assortiment gezondheidsproducten en geneesmiddelen die helpen bij je verkoudheid.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.