Wratten behandelen

Marjolein | dinsdag 8 juli |

wratten behandelen Ken je dat?  Je hebt met je blote voeten in de douche van een gymzaal of zwembad gestaan en een tijd later zitten er wratten onder je voeten. Dit komt omdat wratten heel besmettelijk zijn. Het virus dat wratten veroorzaakt bevindt zich vaak in warme en vochtige ruimtes en verspreidt zich gemakkelijk via (in)direct contact. Gelukkig zijn wratten goed te behandelen maar je moet wel alert blijven op 'herbesmetting'.

Wat zijn wratten?

Er zijn verschillende soorten wratten, zoals de voetwrat en de ‘gewone’ wrat. Voetwratten komen over het algemeen op de zool van de voet voor. Ze groeien naar binnen en kunnen daardoor pijnlijk zijn. Een ‘gewone wrat’ kan onder meer op handen, knieën en romp (bovenlijf) voorkomen, maar ook op de voeten. Kenmerkend is dat de ‘gewone wrat’ vaak naar buiten groeit en een bloemkoolachtig, ruw bobbeltje is. Wratten zijn kleine, goedaardige, ruwe uitgroeisels van de opperhuid. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is besmettelijk en wordt gemakkelijk overgedragen via direct contact of voorwerpen, zoals een handdoek of vloer in bijvoorbeeld zwembaden, gymzalen en doucheruimtes. Met name kinderen hebben vaak last van wratten: maar liefst 33% van de basisschoolkinderen heeft één of meer wratten. Lastig is ook dat je kinderen maar moeilijk kan uitleggen dat ze niet aan de wratjes moeten krabben; dit kan een verspreiding van de wratjes veroorzaken.

Hardnekkige wratten

Ondanks dat wratten over het algemeen onschuldig zijn, levert het toch vaak frustratie op. Wratten zijn namelijk in veel gevallen moeilijk weg te krijgen en komen soms zelfs terug. We kennen allemaal wel de verhalen dat moeders hun kinderen elke week opnieuw meenemen naar het wrattenspreekuur bij de huisarts, zonder resultaat. Het is niet allemaal zo simpel als het wordt voorgesteld: een wrat ontstaat onder de huid en om deze effectief te behandelen, moet een wrat dus niet alleen oppervlakkig maar tot in de wortel worden behandeld. Je kunt een wrat vergelijken met een boom. De blaadjes zijn het gedeelte van de wrat die je ziet zitten op de huid. Maar, er zit ook een gedeelte van de wrat onder de huid: een gedeelte van de stam en de wortels. Het is belangrijk dat bij de behandeling van de wrat dat alle wortels worden verwijderd, omdat de wrat anders terug kan groeien.

Zijn waterwratjes hetzelfde als wratten?

Waterwratjes en wratten zijn niet het zelfde. Het waterwrat virus is een soort pokvirus en het gewone wratvirus behoort tot de papillomavirussen. Ook komen waterwratten bijna uitsluitend voor bij kinderen terwijl de gewone wratten ook regelmatig bij volwassenen worden aangetroffen. De enige overeenkomst tussen wratten en waterwratjes is dat ze besmettelijk zijn. Waterwratjes worden ook wel bolhoedwratjes genoemd. Het zijn weke, huidkleurige, kleine, gladde wratjes met een deukje in het midden. Waterwratjes komen vaak bij jonge kinderen voor en hoeven in principe niet behandeld te worden. Meer informatie over waterwratjes kun je vinden in ons blog over waterwratjes.

Tips om wratten te voorkomen

  • Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches, gym- of sportzalen altijd slippers.
  • Droog handen en voeten altijd goed af.
  • Deel schoenen niet met anderen.
  • Deel geen handdoeken onderling, ook niet binnen het gezin.
  • Was hand- en theedoeken op minimaal 60º.
  • Probeer niet aan wratten te krabben, het bovenste laagje is heel besmettelijk.
  • Was je handen goed en droog ze zorgvuldig nadat je wratten hebt aangeraakt.

Wratten behandelen

Als je een wrat hebt en je doet niets dan kan het wel twee jaar duren voordat ze vanzelf verdwijnen. Wil je zolang niet wachten dan bestaan er verschillende methodes om de wrat te behandelen. Lees altijd wel goed de bijsluiter om te zien of deze methode van wratten behandelen geschikt is voor jou. Verder is het belangrijk om te weten dat je bij kinderen jonger dan 4 jaar altijd eerst naar de huisarts moet voordat je begint met behandelen van de wrat. De volgende methodes zijn voor thuisgebruik:

Aanstipmiddelen op basis van mierenzuur

Verschillende studies hebben aangetoond dat een methode met het actieve bestanddeel mierenzuur ervoor zorgt dat bij 92% van de gebruikers de wratten verdwijnen zonder littekens achter te laten. In het product Endwarts zit mierenzuur. Het mierenzuur droogt de wrat in tot de kern, eenvoudig en effectief. Deze methode is geschikt voor het behandelen van meerdere wratten tegelijkertijd. Als je Endwarts gebruikt zoals in de bijsluiter staat omschreven dan is de behandeling pijnloos en daarmee ook geschikt voor (kleine) kinderen. Gemiddeld zijn bij volwassenen 5 tot 15 behandelingen voldoende, bij kinderen zijn over het algemeen slechts 2 tot 3 behandelingen voldoende.

Aanstipmiddelen op basis van salycilzuur

Middelen met salicylzuur, zoals Formule W, werken huidverwekend. Elke keer als je de wrat aanstipt, weekt het bovenste laagje van de wrat los. Zo verwijder je laagje na laagje tot dat de wrat helemaal verdwenen is. Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk hoe diep de wrat in de huid zit. Salicylzuur kan de gezonde huid irriteren, smeer daarom de huid rondom de wrat voor het aanstippen in met vaseline of zinkzalf.

Bevriezen

Door de wratten te bevriezen met bijvoorbeeld Heltiq Wratweg sterft het weefsel af waardoor de wrat uiteindelijk verdwijnt. Afhankelijk van de grootte van de wrat ben je met 3 tot 6 behandelingen klaar, mits je het gebruikt zoals beschreven in de bijsluiter. Kies één methode waarmee je de wrat te lijf wilt gaan. De wrat verdwijnt niet sneller als je de methodes door elkaar gebruikt. Als de wrat na de genoemde periode in de bijsluiter niet verdwenen is dan biedt de huisarts wellicht een oplossing. Je huisarts kan dan de wrat wegbranden, snijden of bevriezen.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs