Wat te doen bij een zonneallergie?

Marjolein | maandag 20 januari | Gezondheid

zonneallergie

Heerlijk, die zonnestralen op je huid. Maar als je na een paar dagen zon jeukende rode bobbeltjes op je gezicht of zonneblaasjes op andere plekken op je lichaam krijgt, ben je wat minder blij. Dit kan duiden op zonneallergie. Bij een zonneallergie krijg je een abnormale huidreactie na een 'normale' blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen. Als je eenmaal zonneallergie hebt, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af want de jeuk kan verschrikkelijk zijn! In dit blog vertelt onze gediplomeerde drogist Marjolein alles over zonneallergie.

Bestel producten bij zonneallergie of producten die helpen om zonneallergie te voorkomen Op Plein

Oorzaken van zonneallergie

Het is nog niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet. Maar het huidtype kan mogelijk een rol spelen. Mensen met een lichte huid hebben namelijk vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur of mensen die van nature gemakkelijk bruin worden. Zonneallergie komt even vaak voor bij mannen en vrouwen. Meestal begint de allergie op jong volwassen leeftijd. Er zijn een aantal factoren die de kans op zonneallergie kunnen vergroten:

 • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals o.a. sommige antibiotica en de anticonceptiepil.
 • Het gebruik van crèmes of cosmetica in de zon.
 • Contact met planten.
 • Jaargetijde: juist in het voorjaar is de kans op zonneallergie het grootst omdat je huid dan nog niet gewend is het aan zonlicht.

Hoe herken je een zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Polymorfe lichteruptie wil zeggen: huiduitslag die zich in verschillende uitingsvormen voordoet onder invloed van (zon)licht. Zonneallergie ontstaat doorgaans 1 tot 5 dagen na blootstelling aan zonlicht. Enige uren na het zonnen worden delen van de huid, die zijn blootgesteld aan de zon, rood. Er kunnen ook blaasjes of bultjes ontstaan die hevig jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan. Opvallend is dat de delen van de huid die geen zon hebben gehad, geen last hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak is op basis van het beloop van de klachten door je huisarts al de juiste diagnose te stellen. Om na te gaan of de zonneallergie wordt veroorzaakt door UVA of UVB kan de huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog die door middel van lichttesten de boosdoener kan ontmaskeren. Overigens is ook op eenvoudige manier uit je verhaal op te maken om welke vorm van UV licht het gaat. Wanneer de problemen ook ontstaan achter glas, bij gebruik van goede zonnebeschermingsproducten, of bij bewolkt weer, is UVA de meest waarschijnlijke veroorzaker van de klachten.

Zonneallergie behandeling

Bij de meeste mensen met zonneallergie (30% tot 50%) beginnen de klachten elk voorjaar en verdwijnen ze bij herhaalde blootstelling aan zonlicht in de loop van de zomer. Dit wordt lichtgewenning genoemd. Het gewend zijn aan (zon)licht verdwijnt weer in de winter. In ernstige gevallen blijven reacties ontstaan na iedere blootstelling aan (zon)licht. Over het algemeen blijft PMLE jarenlang bestaan. Soms verergert het in de loop van de jaren, soms treedt spontaan een verbetering op.

Wat kun je doen als je zonneallergie hebt?

 • Lichtgewenning door de zon: Bij de meeste vormen van PMLE is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen. Door deze langzame gewenning wordt de huid iets dikker en wordt pigment aangemaakt waardoor bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. In het voorjaar (maart/april) kan dan dagelijks de blootstelling aan de zon worden uitgebreid. Vanzelfsprekend moet op zonnige dagen meer voorzichtigheid in acht genomen worden dan op bewolkte dagen.
 • Lichtgewenning door belichting in het ziekenhuis: Afhankelijk van de soort zonneallergie (veroorzaakt door UVA of UVB) en de ernst van de aandoening kan gekozen worden voor ‘hardingskuren’ van de huid op de polikliniek dermatologie in het ziekenhuis. Hierbij wordt ieder voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week, de huid belicht met een ultraviolet lichtbron.
 • Zonnebrandcrème: Zonnebrandmiddelen beschermen de huid maar tot op zekere hoogte tegen het ontstaan van zonneallergie omdat de meeste crèmes alleen bescherming bieden tegen UVB, terwijl de meeste vormen van zonneallergie worden veroorzaakt door UVA. Een sunblocker is daarom een betere keus, hoewel deze ook niet gegarandeerd alle UVA kan tegenhouden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden. De enige zonnebrandcrème die op doktersrecept wordt vergoed is Contralum Ultra.

Wat te doen als je last hebt van zonneallergie?

Tegenwoordig zijn er tabletten, korreltjes, crèmes en sprays op de markt die de symptomen, jeuk en zonneblaasjes behandelen. Zij doen niets aan de oorzaak maar verlichten wel de klachten.

Huismiddeltjes die verlichting te geven aan zonneallergie

Je hoeft echt niet altijd dure crèmes te kopen om de jeuk te verlichten. Met de hulp van een aantal huismiddeltjes, kunnen de klachten van zonneallergie al afnemen. Let wel altijd goed op de reactie van de huid, een huid met zonneallergie is gevoelig en ook huismiddeltjes kunnen een allergie uitlokken. Enkele tips:

 • Probeer eens een koud kompres op de aangedane plekken te houden. Je zult merken dat de jeuk minder wordt.
 • Pureer komkommer en smeer dit op je huid. Komkommer verlicht het brandende gevoel en zorgt ervoor dat de uitslag niet erger wordt.
 • Rasp een rauwe aardappel en smeer dit op je huid. Aardappel, verlicht net als komkommer, het brandende gevoel op de huid.
 • Mix yoghurt met kokosmelk en wrijf hier je huid mee in. Je zult direct verbetering zien.
 • Je kunt een druppeltje lavendelolie met aloë Vera gel mengen en hiermee je huid insmeren.

Zonneallergie voorkomen

Als blijkt dat je gevoelig bent voor de zon, kun je zelf ook maatregelen treffen om de schade aan de huid te beperken. De volgende feiten zijn handig om rekening mee te houden.

 • De zon is het schadelijkst tussen 11:00 en 15:00. Je kunt dan het beste uit de zon blijven.
 • Kleding beschermt je tegen de zon. Niet alle kleding beschermt evenveel. Hoe dunner de stof hoe meer zonnestraling er door komt. Ook natte kleding geeft minder bescherming dan droge kleding.
 • Achter glas bereikt UVA de huid wél en UVB niet.
 • Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht.
 • Wind werkt verkoelend, maar maakt zonnestralen niet minder sterk.
 • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig.
 • Een zonnebril die aan de zijkant gesloten is, geeft de beste oogbescherming
 • Zonlicht komt ook onder de parasol, met name UVA.
 • Een zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen UVB en weinig tegen UVA.
 • De zon heeft een groter effect als je stil ligt, dan als je beweegt.
 • Zelfs als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde en dus je huid.

Bestel zonneallergieproducten bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.