Zwangerschap en het gebit

Plein | maandag 14 januari | Specialistische mondverzorging

zwangerschap-en-het-gebit

Gelukkig is het oude gezegde ‘dat elk kind een tand kost’ een fabeltje. Desondanks vraagt de verloskundige je tijdens de controles wel of je last hebt van ontstoken tandvlees. Dit is uiteraard niet voor niks. Je hele lichaam veranderd en je krijgt last van (gierende) hormonen. Maar wat is nou de reden dat de verloskundige vraagt naar je tandvlees? In dit blog vertelt onze mondhygiëniste Marjolein hier meer over.

Ontdek het brede assortiment voor mondverzorging bij Plein.

Invloed van hormonen

De gierende hormonen zorgen voor allerlei veranderingen in je lichaam. Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon waardoor je tot vrouw bent uitgegroeid. Dit hormoon heeft de vrouwelijk geslachtskenmerken gestimuleerd en heeft ervoor gezorgd dat je menstrueert. Progesteron zorgt, samen met oestrogeen, voor een menstruatiecyclus. Tijdens de zwangerschap zijn zwangerschapskwaaltjes zoals stemmingswisselingen, misselijkheid en grotere trek in eten te danken aan oestrogeen. Progesteron zorgt tijdens de zwangerschap onder andere voor de baarmoederwand en beschermt je kindje. Kwaaltjes die je kunt ondervinden door progesteron zijn duizeligheid, vermoeidheid, maagzuur, vaak plassen en zwangerschapsdementie.

Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verhogen alle hormonen en gieren ze door je gehele lichaam. Helaas kan je tandvlees ook behoorlijk reageren op tandplaque en kan er een ontsteking ontstaan. Deze heftige reactie wordt door het progesteron hormoon veroorzaakt. Je tandvlees is sneller gezwollen, ziet er roder uit en kan bloeden tijdens het poetsen. Deze vorm van tandvleesontsteking wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd en kan met name tussen de tweede en de achtste maand van de zwangerschap optreden.

Parodontitis

Wanneer een oppervlakkige ontsteking (gingivitis) te lang onbehandeld blijft, kan dit verder gaan in een parodontitis. Hierbij is de tandvleesontsteking zich verder uit gaan breiden richting het kaakbot en is het kaakbot aangetast. Wanneer je zwanger bent en er is een vorm van parodontitis aanwezig dan heb je twee tot zevenmaal meer kans op een vroeggeboorte en op een kindje met een lager geboortegewicht dan een vrouw die geen parodontitis heeft.

Hoe herken ik een tandvleesontsteking?

Zelf kun je tandvleesontsteking herkennen aan dat het tandvlees er roder en gezwollen uitziet en dat het bloedt tijdens het tandenpoetsen. Wanneer er sprake is van ontsteking is het van belang dat daar aandacht aan geschonken wordt. Zeker een vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) moet behandeld worden zodat een eventuele vroeggeboorte voorkomen kan worden.

Zwangerschap en de tandarts of mondhygiënist

Wanneer je een zwangerschapswens hebt of zwanger bent, geef dit dan vooral aan bij de tandarts en de mondhygiëniste. De tandarts zal er met zijn behandelingen rekening mee houden. Zo zal hij het maken van röntgenfoto’s zoveel mogelijk tijdens de zwangerschap proberen uit te stellen.


Heel veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat er een tandvleesontsteking aanwezig is, aangezien deze geen pijn doet. De mondhygiënist controleert je tandvlees om te zien of er sprake is van een lichte tandvlees ontsteking (gingivitis) of een verder gevorderde tandvlees ontsteking (parodontitis).

Tip: Slik het eerste trimester foliumzuur. Hierdoor verklein je niet alleen de kans op een openruggetje, maar ook de kans op een hazenlip of open gehemelte.

Tips voor gezond tandvlees tijdens je zwangerschap

  • Poets tweemaal daags je tanden voor minimaal twee minuten. Doe dit met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel met een fluoride tandpasta.
  • Gebruik één keer per dag iets tussen de tanden en kiezen, zoals een tandenstoker, rager, flossdraad of een monddouche, doe dit bij voorkeur ’s avonds.
  • Heb je last van tandvleesontsteking? Gebruik dan eventueel aanvullend een mondwater die het tandvlees ondersteund zoals bijvoorbeeld Vitis Gezond Tandvlees.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Let op: een kopje koffie of thee met suiker valt ook onder een drinkmoment. Drink je water of thee zonder suiker, dan telt dit niet mee als een drinkmoment.
  • Moet je vaak overgeven of heb je last van zure oprispingen tijdens je zwangerschap? Ga dan, hoe verleidelijk het ook is, niet gelijk je tanden poetsen. Doordat de omgeving heel zuur is in de mond, wordt het glazuur zachter en kun je door direct poetsen schade aanbrengen aan het glazuur. Je kunt eventueel je mond spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.
  • Laat je tandvlees controleren door de tandarts of de mondhygiënist.

Ontdek het brede assortiment voor mondverzorging bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs