Waar is biotine goed voor?

Marjolein | dinsdag 14 januari | Gezondheid

biotine-vitamine-b8

Je kunt niet om vitamine B8 of biotine heen als je je huid, haar en nagels wilt ondersteunen. Biotine is één van de beauty vitamines. Biotine voedt je huid van binnenuit en ondersteunt de conditie van je haar. Daarnaast is vitamine B8 goed voor de nagels omdat biotine bijdraagt aan een normale stofwisseling van eiwitten. Je nagels zijn namelijk gemaakt van eiwitten. Tijd dus om je iets meer te vertellen over biotine oftewel vitamine B8.

Ontdek het assortiment biotine/vitamine B8 bij Plein.

Wat is biotine of vitamine B8?

Vitamine B8 is één van de acht B-vitaminen uit het vitamine B-complex. Alle acht B-vitaminen zijn in water oplosbaar. Dit betekent dat je lichaam alleen de hoeveelheid vitaminen opneemt die het nodig heeft. Het teveel plas je weer uit. 

Biotine is het meest bekend om zijn ondersteunende werking voor huid, haar en nagels. Maar biotine helpt je lichaam ook op andere vlakken. Daarom wordt biotine aan veel voedingssupplementen toegevoegd. 

Waar is biotine goed voor?

Biotine heeft meerdere voordelen. Biotine...

  • maakt energie vrij uit voeding
  • helpt je huid gezond te houden door het van binnenuit te voeden.
  • ondersteunt de conditie van je haar en helpt het gezond te houden
  • is goed voor je geheugen en concentratievermogen.
  • draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.
  • zorgt voor het behoud van een normale structuur en functie van de slijmvliezen.
  • heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

In welke voedingsmiddelen zit biotine?

Vitamine B8 en eiwitten zijn aan elkaar gebonden.  Daarom krijg je vitamine B8 binnen via voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Per 100 gram bevat ei 21 mcg, lever 42 mcg en noten gemiddeld 27 mcg. 

In welke voedingssupplementen zit biotine?

Biotine of Vitamine B8 is zoals gezegd een beautyvitamine voor haar, huid en nagels. Er zijn producten die alleen biotine bevatten maar er bestaan ook supplementen waaraan biotine of vitamine B8 is toegevoegd. Biotine zit in vitamine B-complex en de meeste voedingssupplementen voor huid, haar en nagels.

Teveel of te weinig vitamine B8

Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Echter tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor. Vitamine B8 is net als de overige B vitamines in wateroplosbaar. Als je teveel binnenkrijgt wordt dit niet door het lichaam opgeslagen maar plas je het gewoon uit. Teveel biotine kan dus geen kwaad.

Hoeveel vitamine B8 heb je nodig?

Er is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine B8 vast gesteld door de Gezondheidsraad. Wel is er een Adequate Inneming (AI) vastgesteld per leeftijdsgroep. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar is dit 25 mg biotine per dag en voor volwassenen 40 mg per dag. 

Als je precies wilt weten hoeveel vitamine B8 je in moet nemen volgens de een Adequate Inneming dan is dit te vinden op de site van het Voedingscentrum.

Ontdek het assortiment biotine/vitamine B8 bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.