Brandend maagzuur verminderen

Marjolein | donderdag 15 december |

brandend maagzuur tips

Als de maag erg vol zit of je als je veel gegeten hebt, kun je last krijgen van brandend maagzuur. Ook als je vetter hebt gegeten dan je gewend bent, kun je last krijgen van overtollig maagzuur. Dit komt doordat vet eten langer in de maag blijft waardoor het maagsap sneller terug stroomt in de slokdarm. Erg vervelend, maar gelukkig is er genoeg te doen tegen brandend maagzuur.

Ontdek het assortiment geneesmiddelen en gezondheidsproducten tegen brandend maagzuur bij Plein

Wat is brandend maagzuur?

Als we het hebben over brandend maagzuur of zuurbranden dan bedoelen we vaak het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Het sluitspiertje dat ervoor moet zorgen dat het maagsap in de maag blijft, moet soms even open staan om de druk in de maag te verminderen. Hierdoor kan maagsap in de slokdarm komen. De medische naam voor brandend maagzuur is reflux. Klachten bij brandend maagzuur verschillen per persoon. De meeste mensen hebben vooral na de maaltijd of als ze in bed liggen, last van brandend maagzuur. Een veelgehoorde klacht is een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen. Soms gaat dit gepaard met oprispingen waarbij een beetje maaginhoud terug vloeit tot in de mondholte.

Tips bij brandend maagzuur

Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur kun je je eetgewoonten of leefregels aanpassen. Vaak helpt dit en hoef je geen middelen tegen brandend maagzuur in te nemen.

 • Neem kleinere porties. Liever zes kleine maaltijden per dag dan drie grote.
 • Eet niet te vet, vooral niet als je dit niet gewend bent.
 • Neem de tijd om te eten. Kauw alles goed waardoor de spijsvertering al in gang wordt gezet.
 • Ga niet direct liggen na het eten. De zure inhoud van de maag stroomt dan gemakkelijker terug de slokdarm in.
 • En omgekeerd: niet vlak voor het slapen gaan nog wat eten. De maag blijft zo'n drie uur na het eten actief.
 • Als je vaak 's nachts last hebt van brandend maagzuur kan het helpen om het hoofdeinde van je bed wat hoger te zetten of een extra kussen te gebuiken.
 • Vermijd alcohol, koffie, sinaasappelsap, frisdrank met prik en scherp gekruid eten, deze prikkelen de maag tot het aanmaken van maagzuur en dat wil je nou juist niet.
 • Strakke kleding drukt op de maag en kan zo maagzuur de slokdarm induwen.
 • Bukken verhoogt de druk in de maag. Vermijd dus het bukken of het tillen van zware dingen na een maaltijd. Als je toch wat tillen moet: niet bukken, maar door de knieën (is ook beter voor je rug).
 • Blijf slank of wordt het. Een dikke buik duwt voortdurend op de maag. Een bezoekje aan de diëtiste kan helpen.
 • Voorkom verstopping. Eet lekker vezelrijk: groenten, fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten. En spoel het allemaal goed door met tenminste 2 liter water per dag. Ook lichaamsbeweging helpt de stoelgang weer op weg.
 • Stop met roken. Nicotine verslapt de afsluiting tussen de slokdarm en de maag, zodat maagzuur gemakkelijker de slokdarm in kan stromen.
 • Ontspan. Spanningen werken sterk op de maag. Praten over spanningen is een heel goede manier om ze op te lossen.

Middelen tegen brandend maagzuur

Soms kun je de leefregels niet toepassen of ze helpen gewoon niet. Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur dan is dit ongevaarlijk en mag je zonder tussenkomst van een arts een (genees)middel slikken dat je bij de drogist kunt kopen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door je huisarts.

Er zijn verschillende middelen te koop bij de drogist die helpen tegen brandend maagzuur. Je kunt ze onderscheiden in:

Maagzuurbinders

Een maagzuurbinder is een betrekkelijk mild product dat het zuur neutraliseert op basis van antacida. Voorbeelden van antacida zijn algeldraat, algeldraat met een magnesiumzout, aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat, calciumcarbonaat, calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat, hydrotalciet, magnesiumoxide en magnesiumperoxide.  Maagzuurbinders (antacida en alginaten) gebruik je vooral als je niet zoveel of niet zo vaak last hebt van brandend maagzuur. Denk aan klachten die tot enkele uren aanhouden en zich vaak voordoen na het eten en ‘s avonds. Een maagzuurbinder neutraliseert het maagzuur snel. Vaak kun je deze ook gebruiken als je tijdens de zwangerschap last hebt van brandend maagzuur. Ze werken meestal een half uur na inname en gedurende enkele uren en je kunt ze meermalen per dag gebruiken. Voorbeelden van middelen die het maagzuur binden zijn:

Antacida kunnen ook worden gecombineerd met alginezuur. Alginezuur vormt een beschermde laag boven op de maaginhoud die de slokdarm beschermt tegen de inwerking van maagzuur. Een voorbeeld is alginezuur met zuurbindende carbonaten. Voorbeelden van middelen die een of meer van deze stoffen bevatten zijn:

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers (H2 blokkers en protonpompremmers zoals omeprazol of pantoprazol, ook PPI’s genoemd) zorgen ervoor dat je maag minder maagzuur produceert. Ze worden in de bloedbaan opgenomen en zorgen ervoor dat de maagzuurproductie in de maagwand wordt geremd. Dankzij de veel minder zure omgeving kan de geïrriteerde maagwand tot rust komen. Je gebruikt maagzuurremmers bij klachten die frequenter, zwaarder en langduriger voorkomen en niet alleen overdag maar ook ‘s nachts optreden. Maagzuurremmers beginnen te werken na enkele uren, maar werken een langere tijd. H2 blokkers tussen 8-12 uur en een PPI’s tot maximaal 24 uur. De maagzuurremmers worden ook voorgeschreven als maagbeschermer tijdens het gebruik van NSAID pijnstillers zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac. Voorbeelden van maagzuurremmers zijn

Ook een zwangerschap kan brandend maagzuur veroorzaken. Als je een middel tegen brandend maagzuur wilt gaan gebruiken overleg dan even met je verloskundige of arts welk middel het meest geschikt is voor jou.

Wanneer naar de huisarts?

Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur dan is dit ongevaarlijk en mag je zonder tussenkomst van een arts een (genees)middel slikken dat je bij de drogist kunt kopen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door je huisarts. *De genoemde producten zijn geneesmiddelen of medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing, deze bevat belangrijke informatie over doseringen, contra-indicaties en risico’s.

Ontdek het assortiment geneesmiddelen en gezondheidsproducten tegen brandend maagzuur bij Plein

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.