5 tips voor een goede mondhygiëne

Plein | maandag 3 januari | Specialistische mondverzorging

goede mondhygiene

Voor een gezond gebit is twee keer per dag je tanden poetsen niet genoeg. Om je gebit en mond echt goed te verzorgen zou je eigenlijk veel meer moeten doen. In deze blog lees je alles over een optimale mondhygiëne. Voor een mooi, stralend en gezond gebit.

Bekijk het assortiment mondverzorgingsproducten bij plein

5 tips voor een goede mondhygiëne

Een gezond gebit is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor je tanden en kiezen, maar ook voor je algehele gezondheid. Het voorkomen van gebitsproblemen in de vorm van een goede mondhygiëne staat hierbij voorop. Een gezonde mond herken je aan:

  • Het tandvlees, het gehemelte en de tong zijn lichtroze van kleur
  • Het tandvlees bloedt niet bij aanraking
  • Het tandvlees is niet gezwollen
  • Je hebt geen pijn
  • Tanden of kiezen vertonen geen breuken
  • De mond ruikt niet
  • De mond is vochtig
  • Er zijn geen zwellingen, puistjes of zweertjes in de mond of lippen

Naast twee keer per dag poetsen, is het ook belangrijk om je gebit en tanden en kiezen gezond te houden door onder meer te flossen, rageren en/of stokeren en door het gebruik van een goede, het liefst, elektrische tandenborstel. Hieronder vertellen we je hoe je in 5 eenvoudige stappen dagelijks zorgt voor een goede mondhygiëne.

Stap 1: Reinigen tussen de tanden

Ook al poets je de tandplaque nog zo zorgvuldig weg met de tandenborstel, helemaal tussen de tanden en kiezen kom je nooit. Daarom blijft daar na het poetsen altijd tandplaque achter. Gaatjes en tandvleesontsteking komen daarom meestal tussen de tanden en kiezen voor. Tandvleesontsteking geeft meestal geen klachten waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Tandvlees dat gaat bloeden bij het gebruik van de tandenborstel, floss, tandenstokers of ragers is in ieder geval ontstoken. Poetsen alléén is dus niet voldoende; ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten elke dag worden gereinigd. Er zijn drie manieren van reinigen tussen je tanden en kiezen:

Ragers

Veel mondhygiënisten hebben een voorkeur voor ragers mits je voldoende ruimte hebt. Dit omdat de borsteltjes een goede reinigende werking hebben. Als je de juiste maat ragers geadviseerd gekregen hebt, kan je de rager gebruiken. Het wordt aangeraden om één keer per dag een tandenrager te gebruiken voor een optimale mondgezondheid.

Hoe gebruik ik een rager?

Ragers halen meer tandplaque weg dan tandenstokers. Ragers zijn verkrijgbaar in vele maten, van zeer smal tot extra groot. Om de tandplaque goed te verwijderen, moet de rager met enige moeite tussen de tanden en kiezen doorgaan. Hoe groter de ruimte tussen de tanden en kiezen, hoe groter dus de rager. Bij hele grote ruimten kan je meerdere ragers bundelen tot een bosje en zo tussen de tanden en kiezen doorhalen.

  1. De rager pak je beet bij het metalen steeltje en je duwt de kant met de haren voorzichtig tussen de tanden en kiezen.
  2. Vervolgens haal je de rager zo'n keer of tien heen en weer. Let er op dat het metaal van het ragertje de tanden en kiezen niet raakt!
  3. Om achter in de mond gemakkelijker te kunnen ragen, is het handig om de mond een beetje te sluiten zodat de spanning van de wangen vermindert. Soms is het ook handig om de rager in een handvat te monteren.

Tandenstokers

Tandenstokers gebruik je wanneer het tandvlees wat teruggetrokken is of de ruimte tussen de tanden wat kleiner is. Belangrijk bij een tandenstoker is dat hij driehoekig is en gemaakt is van hout dat niet snel splintert.

Hoe gebruik ik een tandenstoker?

Waar er voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen is voor het gebruik van tandenstokers, genieten deze de voorkeur boven floss. Het gebruik van tandenstokers is namelijk eenvoudiger te leren dan het gebruik van floss.

Er zijn tegenwoordig zeer smalle tandenstokers verkrijgbaar zodat ook kleine ruimten tussen de tanden en kiezen met tandenstokers kunnen worden gereinigd. Een goede tandenstoker is driehoekig van vorm, heeft een platte, smalle onderkant en is gemaakt van een zachte houtsoort. Een cocktailprikker of een plastic tandenstoker is dus zeker geen goede tandenstoker.

  1. Maak om splinteren te voorkomen, de tandenstoker vooraf even nat in de mond.
  2. Neem de tandenstoker tussen duim en wijsvinger en zet de platte, smalle kant tegen het tandvlees. Houd de tandenstoker zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.
  3. Steek de tandenstoker zover tussen de tanden en kiezen dat hij vastloopt en beweeg de stoker vervolgens een keer of tien heen en weer. Zo verwijder je de tandplaque tussen de tanden en kiezen.
  4. Herhaal deze handeling bij de overige tanden en kiezen waar ruimte voor tandenstokers is. Om gemakkelijker achter in de mond te kunnen stoken, is het handig om de mond een beetje te sluiten zodat de spanning van de wangen vermindert.

flossen

Flossen

Flosdraad gebruik je voor de tanden en kiezen die dicht tegen elkaar aan staan en is dun genoeg om hier tussen te passen. Let wel goed op want goed flossen is lastig, hieronder leggen wij uit hoe je het beste kan flossen. Twijfel jij of je goed flost dan kan je altijd nog advies vragen bij de mondhygiënist en vragen of zij het voordoen.

Hoe moet ik flossen?

Waar de ruimte tussen tanden en kiezen erg smal is, kan deze alleen met floss worden gereinigd:

  1. Je neemt een stuk floss van ongeveer 35-40 cm en wikkelt de uiteinden losjes om de beide middelvingers.
  2. Span vervolgens een klein stukje van zo'n 4 cm tussen de beide duimen en wijsvingers.
  3. Breng de strak gespannen draad met een heen en weer gaande beweging tussen de tanden of kiezen. Voorkom beschadiging van het tandvlees door de draad voorzichtig door het contactvlak, daar waar de tanden en kiezen tegen elkaar staan, te halen.
  4. Span de draad nu strak rondom de tand of kies en breng hem tot net onder het tandvlees. Breng de draad dan weer terug naar het contactpunt met een heen en weer gaande beweging. Zo schraapt u de tandplaque van de tand of kies.
  5. Leg nu de draad om de ernaast liggende tand of kies en voer dezelfde beweging uit.
  6. Tenslotte haal je de draad weer terug door het contactpunt. Herhaal deze handeling voor de overige tanden en kiezen waar alleen ruimte is voor floss.

Rager, tandenstoker of floss?

Voor de keuze tussen ragers, tandenstokers en floss geldt in het algemeen dat als er ruimte is voor een rager, er altijd een rager wordt gebruikt; als er onvoldoende ruimte is voor een rager dan wordt een tandenstoker gebruikt en als ook daar te weinig ruimte voor is, valt de keuze op floss. Dat kan dus betekenen dat op verschillende plaatsen in de mond verschillende hulpmiddelen nodig zijn.

Vooral in het begin kan je last hebben van wat pijn en bloeding bij het gebruik van floss, tandenstokers of ragers. Met name bloeding wijst op tandvleesontsteking. Laat het optreden van bloeding echter nooit een reden zijn om te stoppen met het gebruik van floss, tandenstokers of ragers. Door te stoppen, wordt er namelijk geen tandplaque meer weggehaald tussen de tanden en kiezen en zal de tandvleesontsteking juist niet verdwijnen. Door het gebruik van floss, tandenstokers of ragers vol te houden, zal in de meeste gevallen de tandvleesontsteking, en dus ook de bloeding, verdwijnen.

Neem, voor het beste resultaat, voldoende tijd nemen om alle ruimten tussen tanden en kiezen goed schoon te maken. Eénmaal per dag zorgvuldig flossen, stoken of ragen is voldoende en heeft meer effect dan meerdere keren per dag vluchtig reinigen.

tanden poetsen voor een gezond gebit

Stap 2: Poets je tanden

Het is wetenschappelijk bewezen dat het poetsen met een elektrische tandenborstel meer plaque verwijdert dan een normale tandenborstel, mits je de juiste methode gebruikt. De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging en het is dus belangrijk dat je tand voor tand poetst. Lees voor de juiste manier van tanden poetsen ons blog met extra tips.

Bij de aankoop van een elektrische tandenborstel heb je de keuze uit sonische tandenborstels die vibreren of tandenborstels die roteren:

  • Sonische tandenborstels hebben een ovale borstelkop die op een hoge snelheid trilt en de borstelhaartjes snel laat bewegen. Met deze borstel maak je een op en neer gaande beweging en maak je dezelfde beweging als een gewone handtandenborstel. Als je deze techniek het fijnst vindt kan je het beste kiezen voor een sonische tandenborstel. Bij Plein hebben we verschillende sonische tandenborstel van merken als Philips Sonicare en Curaprox.
  • Roterende tandenborstels hebben een ronde kop en werken vaak oscillerend. De borstelkop draait rond op een hoge snelheid met een trillende functie. Met deze techniek moet je elke tand individueel poetsen. Als je moeilijk bij de achterste kiezen komt, dan is een roterende tandenborstel een goede keuze omdat deze borstelkop kleiner is. Hierdoor kom je makkelijker bij de achterste kiezen. Bij Plein hebben we een breed aanbod aan roterende tandenborstels zoals die van Oral-B, Jordan en GUM.

Tip: Vervang elke drie maanden de opzetborstel. Zo voorkom je bacteriën en zorg je ervoor dat de opzetborstel goed zijn werk blijft doen.

Stap 3: Kies de juiste tandpasta

Er zijn veel verschillende soorten tandpasta. Hieronder wordt beschreven welke soorten er allemaal zijn en wanneer je deze het beste kan gebruiken. 

Tandpasta voor gevoelige tanden

Zijn jouw tanden gevoelig voor warm of koud eten? Gebruik dan een tandpasta voor gevoelige tanden. Deze vormt een beschermende laag rondom je tanden, versterkt je tandglazuur en voorkomt gaatjes. Onze aanraders:

Tandpasta voor gevoelig tandvlees

Als je tandvlees gevoelig is, gebruik je tandpasta voor gevoelig tandvlees. Dit ondersteunt het tandvlees en helpt tegen bloedend tandvlees. Onze aanraders:

Tandpasta bij tandsteen

Als je last van tandsteenvorming hebt kan je tandpasta’s gebruiken die dit verminderen. Tandpasta speciaal bij tandsteen helpt tandplak verwijderen en vermindert de vorming van tandsteen. Onze aanraders:

Tandpasta voor witte tanden

Wil je graag wittere tanden dan zijn er speciale tandpasta’s en mondspoelmiddelen die de tanden en kiezen witter maken. Zo zijn er tandpasta’s verkrijgbaar met optische witmakers. Deze tandpasta’s zorgen ervoor de tanden en kiezen er tijdelijk witter uitzien. Daarnaast zijn er ook tandpasta’s die hydroxyapatite bevatten, bijvoorbeeld Vitis Whitening. Door deze hydroxyapatite nanodeeltjes worden barstjes en onregelmatigheden van het tandoppervlak opgevuld. Hierdoor wordt de natuurlijke kleur en de glans van de tanden en kiezen hersteld. Meer weten? In deze blog vertellen we je meer over hoe je wittere tanden krijgt.

tepe mondverzorging

Stap 4: Gebruik een tongreiniger

De meeste mensen vergeten het (of weten het niet), maar je tong is ook belangrijk voor een gezonde mondhygiëne en een frisse adem. Te veel bacteriën die op de tong nestelen kunnen namelijk een slechte adem veroorzaken. Om deze bacteriën te verwijderen, kun je het best een tongreiniger gebruiken.

Hoe gebruik je een tongschraper?

  • Steek je tong zo ver mogelijk uit de mond.
  • Plaats de tongschraper zo ver mogelijk achter op de tong en voer lichte druk uit.
  • Trek de tongschraper onder lichte druk langzaam naar voren, de mond uit.
  • Herhaal deze procedure maximaal 5 keer.
  • Maak tussentijds tongschraper schoon met water.

Als je voor het eerst een tongschraper gebruikt, is het mogelijk dat je een kokhalsreflex krijgt. Door de tongschraper regelmatig te gebruiken, ontdek je vanzelf hoe je de tongreiniger het beste kan positioneren zodat je niet of nauwelijks hoeft te kokhalzen.

Stap 5: Spoelen met mondwater

Als laatste stap gebruik je een mondspoelmiddel. Dit is een fijne aanvulling op de dagelijkse reiniging van jouw gebit. Poetsen in combinatie met flossen, rageren of stokeren blijft nog steeds de effectiefste reiniging.  Mondspoelmiddel kan je bijvoorbeeld gebruiken bij beginnende gaatjes (cariës). Daarnaast verfrist een mondwater je adem en geeft het een schoon en fris gevoel.

Bekijk het assortiment mondverzorgingsproducten bij plein

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs