Hoe belangrijk is visolie (omega 3)?

Marjolein | dinsdag 7 augustus |

visolie-voordelen

Als er iets geschreven of gezegd wordt over visolie dan gaat het bijna altijd over hoe gezond de visvetzuren die erin zitten wel niet zijn, maar wat is visolie en is het echt zo gezond? In dit blog beantwoord onze gediplomeerde drogist Marjolein deze vragen.

Bekijk hier het complete aanbod met voedingssupplementen met visolie / Omega 3.

Verschil visolie en omega-3

Visolie en omega-3 vetzuren worden vaak door elkaar gebruikt. Visolie is echter geen omega-3 vetzuur maar bevat de omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • EPA
  • DHA

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Omega-3 is een essentieel vetzuur dat niet zelf door het lichaam wordt aangemaakt, maar dat het lichaam wel helpt gezond en vitaal te blijven als we hiervan voldoende binnenkrijgen.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten zijn vetten die veel minder risico’s voor je gezondheid teweeg brengen dan bijvoorbeeld verzadigde vetten. ALA, EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren van de omega-3 familie. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. Het lichaam kan zelf in beperkte mate EPA aanmaken uit het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). Vervolgens kan het lichaam uit EPA weer DHA aanmaken.

Ze hebben elkaar nodig, maar hebben vervolgens een andere functie in het lichaam. EPA gebruikt het lichaam vooral voor het aanmaken van hormoonachtige stofjes en DHA is vooral van belang voor een goede werking van de celmembranen. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.

Waarom is visolie gezond?

Het effect van visolie op hart- en vaatziekten wordt al meer dan dertig jaar bestudeerd. Er kan ondertussen dan ook zonder twijfel worden beweerd dat omega-3 vetzuren uit visolie een zeer positieve invloed hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. We kunnen dus stellen dat bij de juiste hoeveelheden visolie gezond is. Naast hart en vaatziekten zijn er meerdere gezondheidsclaims voor visolie. Zo heeft visolie ook een gunstig effect op onder andere onze hersenen, gezichtsvermogen en hormoonhuishouding.

Wat zijn de voordelen van visolie?

Visolie is onder meer goed voor je:

  • Hersenen: Het grootste deel van hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaat uit DHA. Deze zorgen onder andere voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag. Om goed te functioneren is met name voldoende DHA belangrijk.
  • Hart en bloedvaten: Voldoende omega-3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte LDL cholesterol. Een gezond cholesterolgehalte is gunstig voor de hart en bloedvaten.
  • Hormoonhuishouding: EPA, een van de vetzuren in vette vis, heeft een bewezen gunstige invloed op hormoonschommelingen, zoals tijdens menstruatie, zwangerschap en de overgang. EPA dient namelijk als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen.

Hoe krijg ik voldoende omega 3 binnen?

Om het lichaam voldoende te voorzien van omega-3 vetzuren moet je minimaal twee keer per week vette vis of schaaldieren eten. Zoals gezegd kan ons lichaam zelf geen of nauwelijks EPA en DHA aanmaken. Als we ALA (alfa-linoleenzuur) binnenkrijgen dan kan het lichaam hiervan zelf EPA en DHA aanmaken maar dit levert slechts hele kleine hoeveelheden op. Daarom moeten we ons lichaam op een andere manier voorzien van de omega-3 vetzuren:

  • Minimaal 2 keer per week vette vis zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel eten. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
  • Door voedingsmiddelen te eten waaraan EPA en DHA is toegevoegd, bijvoorbeeld bepaalde soorten margarines.
  • Het nemen van een visolie voedingssupplement.
  • Eieren en sommige vleessoorten kunnen EPA en DHA leveren. Alleen de gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte veevoer.

Hoeveel visolie/omega-3 heb ik nodig?

Voor een gunstig effect wordt over het algemeen een minimum van 250-500 mg aangeraden (combinatie EPA en DHA) als dagelijkse dosis voor volwassenen. Veel mensen kunnen dit ondanks de gezonde voeding niet binnenkrijgen. Daarom mag je best gebruik maken van een voedingssupplement met visolie. Een voedingssupplement moet alleen geen vervanging zijn voor een gezond leven en eten.

Heb ik een supplement met visolie nodig?

Het is voor iedereen belangrijk om de juiste hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. Toch zijn er groepen waarvoor het extra belangrijk is. Dit geldt voor zwangere vrouwen en kinderen. De inname van DHA door de moeder draagt namelijk bij aan een normale ontwikkeling van de ogen en normale hersenontwikkeling van de baby en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Als je zwanger bent overleg dan wel eerst even met je verloskundige als je overweegt om een voedingssupplement met visolie te nemen.

Hoe kies ik een voedingssupplement met visolie of omega-3?

Op Plein vind je een breed aanbod met verschillende voedingssupplementen die visolie of omega-3 bevatten. Ze zijn allemaal goed, maar verschillen ook van elkaar. Met name de concentratie van de vetzuren verschilt. Lees daarom altijd de productomschrijving zodat je de concentratie EPA en DHA kunt vergelijken.

Bepaal ook voor jezelf hoeveel aanvulling je met het supplement binnen wilt krijgen. Als je nooit (vette) vis eet zal de behoefte anders zijn dan als je regelmatig vette vis eet. Kies voor visolie die gegarandeerd vrij is van verontreiniging zoals PCB’s en zware metalen.

Goed om te weten: Sommige visoliesupplementen hebben toevoegingen zoals knoflook, glucosamine of vitamine. Bepaal voor jezelf of je dit een waardevolle aanvulling vindt.

Visolie kopen op Plein

Er bestaan veel verschillende visolie of omega voedingssupplementen. Er wordt onderscheid gemaakt in leeftijd, sommige bevatten alleen visolie, hebben zowel omega 3, 6 en 9,  maar er zijn ook producten waaraan een voedingsstof is toegevoegd zoals knoflook of vitamines. Welke het beste zijn kunnen wij niet zeggen. Op Plein vind je wel een compleet assortiment Visolie en Omega 3 producten waardoor je makkelijk kunt kiezen welk product het best bij jou past. 
Als je een voedingssupplement wilt met Omega maar je wilt deze niet uit vis omdat je veganist of vegetariër bent of omdat je allergisch bent voor vis, dan kun je kiezen voor een omega voedingssuplement op basis van een plantaardige olie zoals teunisbloemolie of lijnzaad.

Bekijk hier het complete aanbod met voedingssupplementen met visolie / Omega 3.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.