Tegenwoordig heeft vrijwel ieder huishouden het wel: een wasmachine, al dan niet een droger! Dit heeft het wassen van kleding of beddengoed veel gemakkelijker gemaakt. Maar helaas kan niet alle kleding in de wasmachine gewassen worden. Ook kan het voorkomen dat je even snel een kledingstuk wilt handwassen of er is simpelweg geen wasmachine in de buurt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping). Een handwasje is dan de oplossing. Hieronder vertel ik je in drie stappen hoe je gemakkelijk, snel en effectief een handwasje doet.
Ontdek het complete assortiment handwasmiddel op Plein.nl
Aan de binnenkant van je kleding is een label te vinden. Op dit label staat aangegeven op welke manier en op hoeveel graden je het kledingstuk kunt wassen. Dit kun je zien aan de symbolen. Sommigen kledingstukken kunnen vanwege de kleur, het materiaal (zoals wol of zijde) of door de aanwezigheid van pailletten niet gewassen worden in de wasmachine. Deze kledingstukken zijn alleen geschikt voor een handwas. Maar hoe doe je een handwas?
Je kunt het kledingstuk het gemakkelijkst wassen in een badkuip, zo heb je genoeg ruimte. Heb je geen bad? Dan kun je ook een emmer gebruiken of de gootsteen. Let wel op dat de emmer of gootsteen schoon zijn voordat je deze gebruikt.
Als het kledingstuk grove vlekken bevat, kun je de kleding het beste even laten inweken in het sopje. Ook een vlekkenverwijderaar kan handig zijn als je last hebt van bijvoorbeeld grasvlekken of chocoladevlekken.
Na het inweken is het belangrijk dat het water in beweging blijft door middel van dompelen. Om beschadiging van het kledingstuk te voorkomen kun je wringen en wrijven het beste vermijden. Zorg dat het sop goed uit het kledingstuk verdwenen is. Dit kun je doen door spoelen onder stromend water of het sopje opnieuw te maken maar dan zonder het wasmiddel.
Knijp voorzichtig het vocht uit het kledingstuk en hang het kledingstuk aan een wasrek of waslijn. Indien het kledingstuk zwaar is geworden door het gewicht van het water dat opgenomen is, kun je het kledingstuk het beste vlak neerleggen op een droge handdoek om uitlubberen te voorkomen. Dit geldt voornamelijk voor wollen kleding maar ook jeans. Deze zijn, vooral als ze nat zijn, een stuk zwaarder in kg.
Delicate kleding kan je het beste met de hand wassen. Maar ook als je geen wasmachine bij de hand hebt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping) of als je snel even iets wilt wassen, is een handwasje een uitkomst. Hieronder geven we je graag meer informatie over het doen van een handwasje zodat je kleding mooi en schoon uit het wasje komt.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water. Hierdoor weet je zeker dat je kleding niet zal krimpen.
In het kledinglabel staat aangegeven of je het item met de hand moet wassen. Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien. Tip: gebruik, als het kledingstuk niet te groot is, een waszakje. Dit voorkomt beschadigingen door bijvoorbeeld de trommel. Laat bovendien de wasmachine niet centrifugeren of anders alleen op het laagste toerental.
Om tijd en water te besparen is het raadzaam om meerdere kledingstukken samen te wassen. Let er wel op dat de kledingstukken overeenkomen qua kleur en materiaal. Een rode blouse met een witte broek is bijvoorbeeld geen optie in verband met verkleuringen. Was daarom donker met donker, gekleurd met gekleurd en wit met wit. Ook kan de temperatuur per kleding verschillen. Wol wordt bijvoorbeeld vaak koud gewassen om de kans op krimpen te verkleinen terwijl veel andere kledingstukken gemaakt van katoen prima op een temperatuur van 30graden gewassen kunnen worden. Vantevoren dus goed je was scheiden om onnodige verkleuringen en krimpen te voorkomen.
Met een handwas bespaar je water en energiekosten omdat de wasmachine en droger niet draaien. Een handwasje kost echter wel meer tijd, maar het is zeker beter voor het milieu.