Nu gratis verzending op alle vitamines & mineralen

Snurken voorkomen

Marjolein | dinsdag 10 juni |

snurken voorkomen

Snurken is een veel voorkomend en vervelend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Snurken kan niet alleen zorgen voor oververmoeidheid en irritaties bij de partner maar ook een slaapapneu veroorzaken. Snurken is een lastig op te lossen probleem. In dit artikel vertellen we je graag welke mogelijkheden er zijn die mogelijk helpen om het snurken te minderen en soms op te lossen. 

Ontdek het assortiment tegen snurken bij Plein.

Wat is snurken?

Snurken wil zeggen dat je bij de ademhaling tijdens het slapen een zagend, brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is in sommige gevallen zo hard dat een huisgenoot, partner of zelfs de buren er last van kunnen hebben. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg tussen de ingang van de neus  en de stembanden. Bij snurkende mensen is soms de neusholte te nauw, maar in de meeste gevallen betreft het een vernauwing achter de huig of het gebied in de keelholte achter de tong. Snurkgeluiden kun je vergelijken met het leeglopen van een ballon, er stroomt dan heel snel veel lucht door een nauwe doorgang, waardoor dit nauwe deel gaat trillen en een snurkend geluid maakt.

Wie snurken het meest?

Snurken is niet leeftijd- of geslachtsgebonden. Het komt op alle leeftijden voor en neemt meestal toe met de leeftijd. Oudere mensen snurken over het algemeen meer en harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte dikker wordt naarmate je ouder wordt. Daarbij worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper, waardoor ze makkelijker gaan trillen. Bij kinderen snurkt er ongeveer één op de tien kinderen en op volwassenen leeftijd snurkt ongeveer één op de tien vrouwen en één op de vijf mannen. Vaak ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar.

Leefregels die kunnen helpen om snurken te voorkomen

  • Ga niet slapen met een volle maag.
  • Drink niet teveel koffie en alcohol voordat je gaat slapen.
  • Zorg dat je eventueel overgewicht kwijtraakt.
  • Voorkom slapen op de rug.
  • Houd je hoofd tijdens de slaap recht, je kunt hiervoor kussens gebruiken.
  • Zorg voor vochtige lucht in de slaapkamer.

Middelen tegen snurken

Niet alle oorzaken van snurken zijn even makkelijk te behandelen. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om volledig van het snurken af te komen. Er zijn wel een aantal maatregelen en hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het verminderen en behandelen van snurken, namelijk:

Anti snurk beugel

Bijna iedere snurker kan baat hebben bij een anti snurk beugel (MRA). Bij een groot percentage lost een snurkbeugel het snurken of de slaapapneu zelfs helemaal op. Een anti snurk beugel werkt als volgt: het mondstuk/de beugel helpt je om de luchtwegen te openen terwijl je slaapt. Hierdoor wordt de doorstroming van lucht door de neus en mond gemakkelijker. Door het gebruik van een anti snurk beugel zal je niet alleen minder snurken maar ook beter slapen en uitgeruster wakker worden.

Naar je huisarts

Als snurken leidt tot altijd een moe gevoel hebben (bij jezelf of je partner) waardoor het functioneren overdag steeds moeilijker wordt of je last krijgt van stemmingswisselingen dan is het verstandig om dit eens aan te kaarten bij je huisarts. Samen kun je misschien oplossingen bedenken. 
Als snurken de oorzaak is van slaapapneu dan moet je hiermee naar de huisarts. Onbehandeld slaapapneu kan op den duur leiden tot aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, hersenbloedingen, herseninfarct, hartproblemen of hartritmestoornissen.

Ontdek het assortiment tegen snurken bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs