Nu gratis verzending op alle vitamines & mineralen

Wat te doen tegen diarree?

Marjolein | maandag 2 januari |

wat te doen tegen diarree

Heb je last van diarree? Dan weet je dat diarree alles behalve prettig is, maar wel een effectieve manier van het lichaam om bacteriën en parasieten snel uit ons lichaam te verwijderen. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van diarree en wat te doen tegen diarree.

Wat is diarree?

Bij diarree is je ontlasting waterdun en moet je vaak naar de toilet. Er bestaan twee soorten diarree: chronische en acute. Als er sprake is van chronische diarree dan is dit vastgesteld door een arts en schrijft deze al dan niet medicijnen voor. Bij acute diarree hoef je eigenlijk niets te doen want dit gaat vanzelf over.

Als je last hebt van acute diarree dan is dit vaak een reactie van het lichaam om bacteriën en parasieten snel uit ons lichaam te verwijderen. Daarom heb je na 'verkeerd eten' of een voedselvergiftiging vaak last van diarree. Het is verstandig om je lichaam de bacteriën of parasieten op te laten ruimen en geen diarreeremmer te gebruiken. Helaas komt diarree altijd op een tijdstip dat we het niet kunnen gebruiken, omdat we moeten werken of op vakantie zijn. Je kunt dan overwegen om een diarreeremmer te gebruiken.

Wat te doen bij diarree?

  • Drink veel water om uitdroging te voorkomen. Je moet minstens 2 tot 3 liter water drinken. Als het water direct weer met de diarree uit je lichaam verdwijnt, probeer dan steeds kleine slokjes te drinken. Vooral bij kinderen en oudere mensen moet je alert zijn op uitdroging. Een indicatie voor uitdroging is de kleur van de urine, deze hoort lichtgeel te zijn, of de spanning van de huid. Als je een plooi van de huid op de rug van je hand omhoogtrekt en deze veert niet direct terug dan kan dit een aanwijzing zijn voor uitdroging. Als je denkt dat er sprake is van uitdroging raadpleeg dan een arts want de gevolgen kunnen ernstig zijn.
  • Bij diarree verlies je veel vocht je kunt dan ORS gebruiken. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Dit is een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen. ORS bestaat uit zouten en suikers en helpt om uitdroging te voorkomen.
  • Als je trek in eten hebt kun je gewoon 'normaal' eten. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is achterhaald. Vezelrijke voeding is beter dan vezelarm omdat vezels als een soort spons werken waardoor de ontlasting ingedikt wordt.
  • Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken zoals loperamide. De veroorzaker van acute diarree (soms een bacterie of parasiet) moet juist via de ontlasting de darm verlaten. Als je een diarreeremmer gebruikt, kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nestelen. Je kunt eventueel wel Norit gebruiken. Norit wordt aangeraden bij acute (reizigers)diarree, meestal in combinatie met een dieet. Norit zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen het darmstelsel verlaten waardoor klachten als waterdunne ontlasting en buikkrampen verdwijnen. Het duurt overigens wel wat langer voordat Norit merkbaar werkt.
  • Soms moet je snel van de diarree af omdat je niet in de gelegenheid bent om snel naar de toilet te gaan. Dan kan een diarreeremmer op basis van loperamide een goede oplossing zijn. Deze diarreeremmers werken over het algemeen snel.

Hoe kom ik snel van mijn diarree af?

Wil je snel van je diarree af? Kies dan een geneesmiddel op basis van Loperamide. Loperamide zorgt ervoor dat dat je minder vaak naar de toilet hoeft. Ideaal als je op vakantie bent of moet werken.

Let op: Diarree is niet gevaarlijk maar omdat de ontlasting veel vocht bevat kun je wel uitdrogen. Drink daarom voldoende. Je kunt eventueel ORS toevoegen. ORS bevat zouten en suikers die ervoor zorgen dat je vocht beter vasthoudt. Vooral in warme landen is dit belangrijk. Maar ORS is ook goed als je naast diarree ook moet braken en je drinken niet kunt binnenhouden.

Wanneer moet ik naar de huisarts als ik diarree heb?

Je hoeft niet naar de huisarts als je diarree hebt. Toch zijn er omstandigheden dat het wel verstandig is om een arts te raadplegen. Je moet dan denken aan:

  • als de diarree drie dagen lang meer dan zes keer per dag plaatsvindt.
  • je geen drinken binnen kunt houden.
  • je ouder dan 70 jaar bent.
  • het een kind jonger dan twee jaar betreft.
  • je drie dagen lang koorts en diarree.
  • als je langer dan een week diarree hebt.
  • als je zelf denkt dat het nodig is om een arts te raadplegen.

Wat helpt bij diarree?

Het verdient niet de voorkeur om iets in te nemen tegen diarree, maar soms kan het niet anders.
Deze geneesmiddelen helpen bij diarree:

Gezondheidsproducten/Medische hulpmiddelen bij diarree of tegen uitdroging als gevolg van diarree:

Reizigersdiarree

Veel mensen hebben tijdens de vakantie last van diarree, dit noemt men daarom ook wel reizigersdiarree. Als je op vakantie gaat betekent dit voor je darmen grote aanpassingen. Vaak zit je langdurig stil om op de reisbestemming aan te komen en kunnen de andere eetgewoontes, kruiden en bereidingen er voor zorgen dat je last krijgt diarree. Maar ook overmatig alcohol gebruik en slechte hygiëne kunnen veroorzakers zijn.

Hoe voorkom je reizigersdiarree?

  • Drink geen kraanwater en poets er ook je tanden niet mee. Drink of gebruik liever water uit verzegelde flessen of gekookt water. Vermijd ook ijsklontjes die met kraanwater worden gemaakt. Je kan ook andere dranken uit flessen of pakjes drinken. Zeker in verre uitheemse gebieden moet je er zeker van zijn dat de fles niet geopend is voor ze aan tafel wordt gebracht.
  • Houd bij het zwemmen het hoofd boven water en probeer geen water door te slikken, want het kan verontreinigd zijn.
  • Zorg ook bij het baden of douchen dat je geen water binnen krijgt. Zingen onder de douche kan je dus beter niet doen.
  • Let op dat de gerechten goed gekookt zijn en zo heet zijn als ze moeten zijn.
  • Let er zoveel mogelijk op dat etensresten afgedekt of in de koelkast bewaard worden.
  • Was voor het eten je handen grondig met zeep.
  • Vermijd voedingsmiddelen die mogelijk met kraanwater gewassen werden, zoals vruchten (schil ze voor de veiligheid liever), salades en rauwe groenten, roomijs van onbetrouwbare herkomst, snacks van straatverkopers, koud vlees, schaaldieren of rauwe zeevruchten, ongepasteuriseerde melk (bij twijfel laten koken) en opgewarmd eten.

Wat te doen bij reizigersdiarree?

Heb je toch pech en wordt je reis verpest door diarree? Volg dan volgende richtlijnen om reizigersdiarree te behandelen:

  • Vul het verloren vocht aan door veel gekookt water of flessenwater te drinken.
  • Neem ORS om uitdroging te voorkomen en zouten en suikers aan te vullen.
  • Neem alleen een diarreeremmer op basis van loperamide als het niet anders kan, bijvoorbeeld als je een reisdag hebt of op excursie moet. Vaak is de oorzaak van diarree op vakantie een bacterie en die kan het snelste het lichaam verlaten door diarree.
  • Als je trek in eten hebt. eet dan gewoon. Kijk wel kritisch naar de bereiding en hoe het bewaard wordt want anders loop je kans om opnieuw diarree te krijgen.
  • Ga naar een arts als de symptomen langer aanhouden dan 48 uur, als je meer dan 38 °C koorts krijgt of als je bloed of slijm in de ontlasting ziet.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs