Gezond eten tijdens je zwangerschap

Plein | zondag 2 april | Zwangerschap

zwangerschap

Dit betreft een advertentie

Als je graag zwanger wilt worden of al zwanger bent, is het belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hanteren. Op deze manier krijgen jij en je baby de juiste voedingsstoffen binnen. In deze blog geven we je graag tips waardoor je eenvoudig alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Ontdek het volledige assortiment Minami op Plein.nl

Gezond voedingspatroon als je zwanger bent

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Vooral als je zwanger wilt worden of bent. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je kindje zich optimaal kan ontwikkelen.

Slik extra foliumzuur

Als je graag zwanger wilt worden of net zwanger bent, is het belangrijk dat je foliumzuur slikt. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast ondersteunt foliumzuur een goedwerkend immuunsysteem en is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Je lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken maar door gevarieerd en gezond te eten, krijg je voldoende binnen. Behalve als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Want dan heb je dagelijks 400 microgram nodig. Te veel om uit je voedsel te kunnen halen. Daarom is het advies om, zodra je probeert om zwanger te worden, extra foliumzuursupplementen te slikken (400 microgram per dag) en hiermee door te gaan tot je minimaal 10 weken zwanger bent.

Eet voldoende fruit en groenten

Het advies is om elke dag minimaal 2 stuks fruit en twee ons groenten te eten. Ook als je zwanger wilt worden of bent. In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten. Zorg er wel voor dat je het goed wast. Daarnaast zijn broccoli, witlof, bloemkool, spruitjes en witte kool echte aanraders omdat ze boordevol antioxidanten zitten.

Tip: Vind je ’t lastig om, vooral als je de eerste drie maanden heel misselijk bent, voldoende fruit en groenten te eten? Dan is een smoothie een goede manier om toch die vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Neem extra omega-3

Omega 3 is belangrijk voor het optimaal functioneren van je lichaam. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en passen binnen een gezond voedingspatroon. Er zijn verschillende soorten omega 3-vetzuren. De bekendste drie zijn:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

Omega 3-vetzuren zijn voor zowel jou als je ongeboren kindje belangrijk. Omega 3 ondersteunt het functioneren van de hersenen, heeft een positief effect op je hart- en bloedvaten en het voldoende binnenkrijgen van omega 3-vetzuren draagt bij aan een goed gezichtsvermogen.

Wist je bovendien dat in het laatste trimester van je zwangerschap de hersenen van je kindje in verhouding snel groeien? Het ongeboren kind onttrekt dan Omega 3-vetzuren aan het lichaam van de moeder. Het is dan juist belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Bijvoorbeeld met een voedingssupplement.

minami

MINAMI® MorDHA Original is speciaal ontwikkeld om de juiste balans van DHA en EPA te bieden ter ondersteuning van jouw als (aanstaande) moeder en je kindje (2). Het hoge gehalte aan DHA draagt bij tot de ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus tijdens de zwangerschap en van baby’s die borstvoeding krijgen (2). Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra inname van minimaal 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van omega 3-vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA).

MINAMI® MorDHA Original kan veilig worden ingenomen vóór de conceptie, tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding. Het kan naast een zwangerschapsmultivitamine worden gebruikt.

Goed om te weten: MINAMI is hét merk voor duurzame, hooggeconcentreerde omega 3-supplementen voor het hele gezin. MINAMI omega 3 is zuiver, hoog geconcentreerd en bevat geen vulstoffen en verzadigde vetten. Zo weet je zeker dat je alleen het goede binnenkrijgt.

Zorg voor voldoende vitamine C

Als je zwanger bent, heb je extra vitamine C nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tijdens je zwangerschap 20 mg per dag hoger, namelijk 90mg. Bij borstvoeding heb je elke dag zelfs 110 mg vitamine C nodig. Vitamine C heb je nodig voor je weerstand en het bevordert de opname van ijzer. 

Fruit, groenten en aardappelen bevatten vitamine C. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je voldoende vitamine C binnen. Met name aardbeien, kiwi, broccoli, rode paprika, spruitjes, sinaasappels en witlof bevatten veel vitamine C.

Denk aan je calcium inname

Calcium is een mineraal en je lichaam heeft het nodig voor het opbouwen en gezond houden van je botten en gebit. Daarnaast is het belangrijk voor de bloedstolling, celgroei, je hormoonstofwisseling en het goed werken van zenuwen en spieren. Calcium haal je voornamelijk uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Daarnaast zijn groente, brood, aardappelen, noten en peulvruchten een goede bron van calcium. 

Tijdens je zwangerschap heb je meer calcium nodig dan normaal. Handig: je zwangere lijf past zich hier op aan. Zo neem je twee keer zoveel calcium uit je voeding op en plas je minder van het mineraal uit via je urine. Hierdoor blijft de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium 1.000 mg per dag. Zorg er wel voor dat je, door een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende calcium binnenkrijgt voor de ontwikkeling en gezond houden van jouw botten en het gebit van je kleintje.

EFSA CLAIMS
1 DHA draagt bij tot het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

2 Een extra inname van minstens 200 mg DHA door de moeder, bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg EPA+DHA, draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus of de zuigeling die borstvoeding krijgt.

3 EPA en DHA dragen bij tot een normale hartfunctie bij een dagelijkse inname van minstens 250 mg EPA+DHA)

Ontdek het volledig assortiment Minami op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs