Hoe verzorg en reinig ik mijn vagina?

Marjolein | dinsdag 29 april | Verzorging

vagina reinigen en verzorgen

Wanneer je ’s ochtends opstaat poets je je tanden, stap je onder de douche en doe je een dagcrème op je gezicht. Je weet hoe je je gebit en huid moet verzorgen, maar weet je dat ook van je vagina? Het reinigen van je vagina is ingewikkelder dan een lichaamsreiniging. De vagina is een van de meest kwetsbare delen van het lichaam en van nature heeft je vagina een heel mooi zelfreinigend- en beschermingsmechanisme. Maar dit is niet voldoende. In dit blog geven we je daarom tips voor het verzorgen en reinigen van je vagina.

Bekijk alle producten voor het verzorgen en reinigen van je vagina op Plein.

Het natuurlijk milieu van de vagina

Zolang het natuurlijk milieu en de balans tussen goede en schadelijke bacteriën in evenwicht is. functioneert de vagina prima. Je kunt infecties krijgen als het natuurlijke milieu van de vagina is verstoord. De zuurgraad kan hiervan de oorzaak zijn.

De zuurgraad wordt aangegeven als pH-waarde. Rondom de vagina ligt de pH-waarde rond de 5,2. De rest van je lichaam heeft een pH-waarde van rond de 7. Normale zeep heeft dan ook een pH van 7. Wanneer je je vagina dus met normale zeep wast, verstoor je de zuurgraad. Een verstoorde zuurgraad heeft tot gevolg dat ook de balans van goede en schadelijke bacteriën wordt verstoort waardoor je klachten rondom je vagina kunt krijgen. Daarom is het gebruik van producten met de juiste PH waarde rond je vagina erg belangrijk. Naast zeepproducten zijn er nog andere oorzaken die de zuurgraad kunnen verstoren, te weten:

 • Synthetisch ondergoed
 • Achtergebleven menstruatiebloed
 • Stress en vermoeidheid
 • Strakke kleding
 • (Te lang) gebruik van inlegkruisjes
 • Verminderde weerstand
 • Sperma en speeksel
 • Zwangerschap

Vagina reinigen en verzorgen

De buitenste delen van de vagina zijn niet zelfreinigend. Urine, zweet, menstruatiebloed en sperma kunnen tussen de schaamlippen en in de huidplooien rond de vagina gaan zitten. Als dit niet gereinigd wordt, kan dit voor irritatie, nare geurtjes en andere klachten zorgen. Het zelfreinigende vermogen van de vagina vindt dus alleen plaats in de vagina en kan heel gemakkelijk verstoord worden. Dat komt doordat de PH waarde gemakkelijk kan veranderen en de bacteriën die de vagina beschermen tegen infecties en bacteriën van buitenaf, hun werk niet meer goed kunnen doen. Het is dus belangrijk om de zuurgraad in je vagina constant te houden.

Kies daarom het liefst voor producten die afgestemd zijn op de PH waarde in je vagina. Gewone zeep of shampoo zijn dan geen geschikte producten. De PH-waarde van deze producten is anders dan de PH-waarde in je vagina, waardoor de PH waarde in je vagina verstoord word. Er zijn tegenwoordig diverse producten die je kunt kopen en speciaal ontwikkeld zijn voor de verzorging van je vagina. Bekende merken zijn:

Voor de uitwendige verzorging en reiniging kun je een wasemulsie, doekjes of reinigingsmousse gebruiken. Er zijn ook producten te koop voor de inwendige reiniging, zoals vaginaal douches of bruistabletten. De meningen verschillen of het verstandig is om deze producten te gebruiken.

Hoe verzorg ik mijn vagina?

Een goede vaginale hygiëne of verzorging helpt om nare geurtjes, afscheiding of jeuk tegen te gaan. Toch is dit niet altijd voldoende.

 • Zorg dat er voldoende ventilatie is rond de vagina. Dit doe je door niet te strak ondergoed of te strakke kleding te dragen.
 • Verschoon je maandverband en inlegkruisjes regelmatig. Git geeft niet alleen een frisgevoel maar voorkomt ook bacterievorming.
 • Als je washandjes gebruikt was deze dan minstens op 60 °C. Washandjes zijn een broeinest voor bacteriën maar een hete was overleven ze niet.
 • Gebruik geen heet water als je de vagina reinigt. Ook de temperatuur van het water heeft invloed op de leefomgeving van de bacteriën.
 • Sproei geen water direct in je vagina als je onder de douche staat. Als je iedere dag water in de vagina sproeit verstoor je de zelfreinigende werking van de vagina.
 • Niet alleen verzorging heeft invloed op de zuurgraad in je vagina, ook sperma kan dit beïnvloeden. Ga daarom altijd plassen na een vrijpartij.

Jeuk vagina en schaamlippen

Een veelgehoorde klacht is hardnekkige jeuk aan de schaamlippen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een (schimmel) infectie, een allergie of het gebruik van een bepaald geneesmiddel. Het beste advies bij jeuk en irritatie is: afblijven en gebruik eventueel een intiemgel. Deze gel zorgt voor een betere doorbloeding van het vaginale weefsel, waardoor de weefselconditie verbetert en de zwelling vermindert.

Als de oorzaak een schimmelinfectie is, kun je een schimmeldodend product speciaal voor de vagina gebruiken die de schimmelinfectie aanpakt.

Wanneer naar de dokter met jeuk en andere vaginale klachten?

Is je vaginale afscheiding veranderd van hoeveelheid, kleur of geur en dit duurt nu al langer dan vijf dagen, ondanks de goede verzorging? Dan kun je het beste contact zoeken met je huisarts. Er is dan onderzoek gewenst. Het kan namelijk zijn dat je een soa hebt opgelopen en deze moet behandeld worden met geneesmiddelen die je alleen via je huisarts kunt krijgen.

Bekijk alle producten voor het verzorgen en reinigen van je vagina op Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.