Wat te doen tegen aambeien?

Marjolein | vrijdag 20 oktober | Gezondheid

wat te doen tegen aambeien Wist je dat ongeveer de helft van de Nederlanders wel eens last krijgt van aambeien? Wanneer je last hebt van aambeien, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van verlost worden. Als de aambeien nog in een beginnend stadium zijn, kan een aanpassing van je eet- en stoelganggewoonten al helpen. Er zijn ook allerlei middelen die de aambei doen slinken en de jeuk en pijn verzachten. Als ze al groter zijn, dan is behandeling door een specialist noodzakelijk.

Bekijk ons assortiment met diverse middelen tegen aambeien.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn zwellichamen (bestaand uit weefsels en bloedvaten) die ervoor zorgen dat je anus lucht- en lekdicht wordt afgesloten. Eigenlijk behoren ze dus tot ons lichaam. Er ontstaan pas problemen met aambeien als de zwellichamen regelmatig onder hoge druk komen te staan. Door de hoge druk gaan ze opzetten waardoor je last krijgt van gestuwde en verwijde bloedvaten onderin de endeldarm en net boven de anus. Deze bloedvaten kunnen zowel inwendig als uitwendig zwellingen veroorzaken. Aambeien kunnen jeuk, pijn en/of bloedingen rond de anus veroorzaken, vooral wanneer je naar het toilet gaat. We onderscheiden drie typen aambeien:

 1. Inwendige aambeien: deze zitten in het endeldarmkanaal.
 2. Uitwendige aambeien: deze bevinden zich na de kringspier, buiten het endeldarmkanaal.
 3. Uitpuilende aambeien: deze zijn inwendig die door de kringspier naar buiten zijn gezakt. Het is mogelijk dat dit type na de ontlasting naar buiten komen en zich later weer terugtrekken. Ze kunnen ook slijm afscheiden.

Zolang de aambei aan de binnenkant van de anus zit, is er meestal niets aan de hand. Als je pijn aan de anus hebt, hoeft dit niet altijd te komen door aambeien. Bij pijn en/of bloeding kan de oorzaak ook een scheurtje in de anus zijn. Zo’n scheurtje kan ook veroorzaakt zijn door te veel druk op de anus.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien worden veroorzaakt door een hoge druk rond de anus. Maar waar komt die hoge druk vandaan? Dat kan komen doordat:

 • Je vaak last hebt van verstoppingen (harde ontlasting).
 • Je hard perst.
 • Je langdurig op het toilet zit.
 • Je langdurig last hebt van diarree.

De kans op aambeien is groter als:

 • Je familieleden met aambeien hebt.
 • Je met overgewicht kampt
 • Je zwanger bent of net een bevalling achter de rug hebt.
 • Je ouder dan dertig bent.
 • Je te weinig vezels eet.
 • Je weinig lichaamsbeweging hebt en veel zit.

Aan de factoren erfelijkheid en zwangerschap kun je weinig veranderen. Een slechte stoelgang kun je wel proberen te beïnvloeden. Soms helpt het al om meer water te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en hoef je niet zo hard te persen. Beweging heeft een positieve invloed op de darmwerking en dus je stoelgang. Heb je een zittend beroep? Probeer dan toch meerdere beweegmomenten toe te voegen aan je dag. Loop eventjes naar je collega in plaats van te bellen, maak een wandeling tijdens de lunchpauze of neem de trap in plaats van de lift. Als het in de werkuren niet past, ga dan na het avondeten een stukje wandelen of fietsen.

Aambeien tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op aambeien. Dit komt mede omdat de baby druk uitoefent op de buik en de aderen opzwellen door hormonale veranderingen. Het eerste symptoom van aambeien is meestal een geringe hoeveelheid bloed bij de ontlasting. Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om je ontlasting zacht te houden waardoor je voorkomt dat je moet persen tijdens de stoelgang. Hiermee verklein je de kans op aambeien tijdens je zwangerschap. Hoe je de ontlasting zacht houdt kun je lezen bij hoe voorkom ik aambeien.

Als je zwanger bent en je hebt een laxeermiddel of aambeienzalf nodig dan adviseren zij om dit in overleg te doen met je verloskundige. Na de bevalling kun je ook nog last krijgen van aambeien, want tijdens een bevalling komt er op de bloedvaten rond de anus extra druk te staan. Deze druk verhoogt de kans op aambeien. In de meeste gevallen verdwijnen ze binnen twee weken na de bevalling, doordat de hormoonhuishouding na een bevalling weer normaliseert.

Symptomen van aambeien

Aambeien zijn niet levensbedreigend en niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen. De eerste symptomen van aambeien zijn vaak een beetje bloed bij de ontlasting en last van afscheiding, irritatie en jeuk. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Pijnloos bloeden tijdens de stoelgang.
 • Anale pijn.
 • Rectaal branderig of pijnlijk gevoel.
 • Zwelling rond de anus.
 • 'Lekken' van ontlasting.

We maken onderscheid tussen inwendige en uitwendige aambeien:

 • Inwendige aambeien veroorzaken over het algemeen geen symptomen. Wel kunnen interne aambeien pijnlijk zijn als deze worden uitperst door de anus (ook wel een 'uitgezakte aambei' genoemd). Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het irritatie en jeuk.
 • Uitwendige aambeien zijn ongemakkelijker dan interne aambeien, omdat de bovenliggende huid geïrriteerd raakt. Als een bloedstolsel zich binnen een externe aambei vormt, dan kan de aambei zeer pijnlijk worden.

Gebruik na het toiletbezoek liever geen toiletpapier als je last hebt van aambeien. Het is beter om vochtig toiletpapier of speciale aambeidoekjes te gebruiken aangezien dit zachter is dan gewoon toiletpapier.

Hoe voorkom je aambeien?

Aambeiklachten kunnen worden voorkomen door niet te hoeven persen tijdens de stoelgang. Je moet dus de ontlasting zacht houden. Je houdt de ontlasting zacht en soepel door tijdig naar de toilet te gaan waardoor de ontlasting niet te lang in je darmen zit. Als ontlasting te lang in de darmen zit, wordt deze hard en droog. Ook het eten van vezels en voldoende drinken helpt de ontlasting zacht te houden. Naast gezond eten en veel drinken helpt bewegen ook om de spijsvertering te bevorderen. Als je beweegt gaan je darmen ook bewegen. Daarom is een wandeling goed voor de spijsvertering. Naast het aanpassen van je voeding kun je ook rekening houden met het gebruik van koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Ze prikkelen de anus en daar kun je jeuk en eczeem van krijgen. Een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen en het houdt het gebied rond de anus schoon.

Wat te doen tegen aambeien?

Helaas kan het gebeuren dat je toch aambeien krijgt. Gelukkig zijn er voldoende producten te koop die de klachten die bij aambeien horen te verminderen. Aambeien zijn goed te behandelen met zalf, crème of zetpillen. De medische hulpmiddelen en geneesmiddelen ondersteunen het genezingsproces, de zelfzorgmiddelen verzorgen de anus.

Aambeienzalf of -crème:

Een aambeienzalf of -crème verzacht de uitwendige pijn en jeuk rond de anus. Vooral als deze lidocaïne, een plaatselijk pijnstillende stof, bevat. Wil je naast het verminderen van de pijn en jeuk ook graag dat je aambeien minder worden of zelfs verdwijnen? Kies dan voor een crème of zalf met de werkzame stof Zinkoxide. Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus. Gebruik hiervoor een vingercondoom.

Geneesmiddelen tegen aambeien:

Verzorgingsproducten/Medische hulpmiddelen 

Er bestaan naast geneesmiddelen ook verzorgingsproducten voor de anus en medische hulpmiddelen om Aambeienklachten te verminderen. 

Wanneer naar de huisarts?

In principe hoef je met aambeiklachten niet naar de huisarts, maar in de volgende gevallen is dit wel verstandig.

 • Als de klachten langer dan 2 weken aanhouden.
 • Als je hevige rectale bloedingen heeft.
 • Als de ontlasting zwart of teerachtig is.
 • Als tijdens de stoelgang bloedstolsels of bloed zijn vermengt met de afscheiding.
 • Bij een uitwendige aambei.
 • Bij een verandering in het stoelgang patroon, plotseling of geleidelijk.
 • Bij buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken.
 • Als je twijfelt over hoe je de aambei het beste kunt behandelen.

Bekijk ons assortiment met diverse middelen tegen aambeien.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.