Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het onschuldig en gaat het vanzelf over, maar het kan ook een symptoom zijn van een aandoening, zoals migraine. In dit blog vertellen we je alles over de verschillende soorten hoofdpijn en wat je er tegen kunt doen.
Bekijk hier het assortiment aan pijnstillers bij Plein.
Het is vaak lastig om de oorzaak van hoofdpijn vast te stellen. Bekend is wel dat de uiteinden van de vijfde hersenzenuw een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken. Van de Nederlandse bevolking heeft:
De belangrijkste vormen van primaire hoofdpijn zijn:
De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet perse spanning. Spanning kan er wel voor zorgen dat de hoofdpijn verergert. Spanningshoofdpijn is een steeds terugkerende zeurende vorm van pijn aan het hoofd. Spanningshoofdpijn voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, of als een strakke band om je hoofd. De oorzaak van spanningshoofdpijn is meestal niet bekend. Soms zijn er wel ‘triggers’ aan te wijzen, zoals chocola of koffie, die de pijn als het ware kunnen uitlokken. Mensen die spanningshoofdpijn hebben, kunnen hun dagelijkse bezigheden gewoon blijven doen.
Migraine is een vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Een aanval kan variëren van vier uur tot drie dagen, maar is meestal binnen 1 dag over. Sommige mensen hebben slechts af en toe een migraineaanval, anderen hebben er regelmatig last van. Er zijn mensen die een migraine aanval voelen aankomen. Ze zien dan schitteringen, flitsen of golvende beelden. Migraine kenmerkt zich door een stekende, bonzende of kloppende pijn aan één kant van het hoofd, die verergert bij lichamelijke inspanning. In sommige gevallen is er sprake van misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid. Mensen met migraine kunnen niet meer goed functioneren en kruipen het liefst in bed.
In ons blog over migraine vertellen we meer over migraine
Clusterhoofdpijn is een hevige, stekende pijn die achter één oog wordt gevoeld. Deze vorm doet zich, net als bij migraine, in aanvallen voor. Zo’n aanval duurt gemiddeld vijftien minuten, maar kan ook tot drie uur aanhouden. In tegenstelling tot een migraineaanvallen kan iemand met clusterhoofdpijn onmogelijk stil blijven zitten. Deze mensen gaan ijsberen en soms is de pijn zo hevig dat ze met hun vuisten, en soms ook het hoofd, tegen de muur bonken. Gelukkig hebben maar weinig mensen last van clusterhoofdpijn.
Soms kunnen geneesmiddelen die juist de hoofdpijn zouden moeten verminderen, de oorzaak zijn van je hoofdpijn. De hoofdpijn die je eerst had, en waarvoor je de pijnstillers gebruikt, kan verergeren...
Dit zijn (hoofd)pijnmiddelen die, als je ze te vaak gebruikt, juist weer hoofdpijn kunnen geven:
Als je weinig of geen last hebt van hoofdpijn en je slikt pijnstillers om een andere reden, dan is de kans op hoofdpijn door overgebruik van pijnstillers klein.
Er is geen eenduidig advies tegen de soorten hoofdpijn al geldt voor alle soorten dat frisse lucht, bewegen, ontspanning en een goed nachtrust kunnen helpen om de hoofdpijn te verminderen. Soms helpen ontspanningsoefeningen voldoende om de hoofdpijn weg te houden en heb je geen geneesmiddelen nodig.
Als je zonder aanwijsbare redenen regelmatig last hebt van hoofdpijn dan is het raadzaam om een hoofdpijndagboekje bij te houden. In dit dagboek schrijf je op wanneer je hoofdpijn hebt, hoe erg de pijn is, welke medicijnen je gebruikt hebt en wat je aan het doen was voordat je hoofdpijn kreeg. Hiermee krijg je misschien inzicht waarom je hoofdpijn hebt. Als je zelf niet kunt achterhalen wat de oorzaak van de hoofdpijn, welke hoofdpijn je hebt of hoe je deze het beste kunt behandelen dan kun je met je hoofdpijn dagboek naar je huisarts gaan om dit samen te bespreken.
In de meeste gevallen is een paracetamol voldoende om de hoofdpijn te verminderen. Paracetamol geneest de oorzaak van de hoofdpijn niet maar zorgt er wel voor dat je er minder last van hebt. Als je dagelijks of zeer regelmatig last hebt van hoofdpijn en een paracetamol helpt (niet meer), dan kun je naar je huisarts gaan. Vaak geeft je huisarts dan een geneesmiddel dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is. Het type medicijn is afhankelijk van het soort hoofdpijn waar je last van hebt. Soms is een therapeutische behandeling voldoende. Spanningshoofdpijn kan meestal worden verminderd door ontspanningsoefeningen. Je kunt bij migraine proberen om een aanval te voorkomen of te onderdrukken. Hier zijn verschillende medicijnen voor ontwikkeld. Als je aanvallen wilt voorkomen, dien je lange tijd dagelijks medicijnen te slikken. Er zijn veel soorten medicijnen verkrijgbaar die kunnen verlichten of voorkomen. Deze medicijnen blijken steeds effectiever en vertonen steeds minder bijwerkingen.
Er is een grote keus aan medicijnen die helpen bij hoofdpijn. De meeste receptgeneesmiddelen worden door de zorgverzekering vergoed. Samen met de arts moet worden bepaald welke medicijnen het beste aansluiten bij de aandoening.
Neem zeker contact op met de huisarts als...