Wat te doen tegen menstruatiepijn en klachten?

Marjolein | vrijdag 13 maart |

wat-te-doen-tegen-menstruatiepijn

Het vrouwenlichaam heeft een maandelijkse cyclus om het lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Vanaf het moment dat je voor het eerst ongesteld wordt, is je lichaam ook klaar om een baby te krijgen. Tijdens de menstruatie kan je last hebben van bepaalde klachten, ongemakken en symptomen. In dit artikel vertellen we je hier graag mee over.

Het woord menstruatie komt van het latijnse woord menses, dat maand betekent en geeft aan dat de meeste vrouwen één keer per maand bloed verliezen. Een normale cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen waarbij voor de meeste vrouwen 28 dagen het gemiddelde is. 

Bekijk hier het ruime assortiment aan dames hygiëne bij Plein.

Wat gebeurt er tijdens een cyclus?

Maandelijks vormt zich een slijmvlieslaag in de baarmoeder om je voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Halverwege de cyclus komt er in één van de eierstokken een eitje vrij. Dit gebeurd met behulp van het hormoon oestrogeen. Als het eitje bevrucht wordt door een zaadcel dan blijft het in de slijmvlieslaag in de baarmoeder zitten en ben je zwanger. Als de eicel niet bevrucht wordt, begin je ongeveer 14 dagen na het vrijkomen van het eitje te bloeden en ben je ongesteld. Dat is je menstruatieperiode. Je verliest dan ongeveer 4 eetlepels bloed. Dit lijkt altijd veel meer. Je lichaam spoelt tijdens de menstruatieperiode het slijmvliesvocht uit de baarmoeder en dan begint alles weer van voor af aan.

Menstruatie ongemakken of klachten

De maandelijkse cyclus betekent niet alleen 'mijn lichaam kan een kind krijgen', maar kan ook zorgen voor menstruatieklachten:

  • Bloedverlies: Bloedverlies en afscheiding kan je belemmeren om bepaalde activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen of dagje relaxen in de sauna.
  • Menstruatiepijn: Om het slijmvlies en vocht weg te spoelen uit de baarmoeder trekt de baarmoeder samen. Dit kan heftige krampen tot gevolg hebben waardoor je menstruatiepijn hebt. Bij sommige vrouwen is dit zo heftig dat ze een paar dagen niet kunnen functioneren.
  • PreMenstrueel Syndroom(PMS): Het hormoon oestrogeen veroorzaakt bij veel vrouwen voor of tijdens de menstruatie lichamelijk maar ook emotioneel ongemak.
  • Emotionele veranderingen zoals stemmingswisselingen, depressiviteit, huilerigheid, nervositeit en prikkelbaarheid.
  • Veranderingen in eetpatroon: sterke zoetbehoefte of andere eetneigingen (chocolade is hier een bekend voorbeeld van).
  • Hoofdpijn en/of rugpijn.
  • Acne.
  • Pijnlijk en gevoelige borsten.
  • Extreme vermoeidheid.
  • Opgeblazen gevoel in de buik.

De ernst van dit ongemak verschilt sterk per vrouw. Ongeveer 20 tot 40% van de vrouwen heeft wel eens last van het PreMenstrueel Syndroom (PMS) in haar leven. Ongeveer 3 tot 9% van de vrouwen heeft te maken met Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD), dit wordt beschouwd als een meer ernstige vorm van PMS.

Menstruatieklachten verminderen

Soms zijn de ongemakken zo ernstig dat er een huisarts aan te pas moet komen. Je arts kan middelen voorschrijven die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Gelukkig hebben de meeste vrouwen geen huisarts nodig. Deze vrouwen kunnen prima terecht bij de drogist om de menstruatieongemakken te lijf te gaan.

Maandverband en tampons

Tegenwoordig zijn er maandverband en tampons te koop die je tijdens de verschillende dagen van bloedverlies kunt gebruiken omdat ze verschillende hoeveelheden bloed absorberen. Ook bestaan er speciale producten om de nacht zonder doorlekken door te komen.

Wat te doen tegen menstruatiepijn?

Er zijn vrouwen waarbij de menstruatie gepaard gaat met pijn en krampen. Soms is het voldoende om een warme kruik op je buik te leggen, vooral ’s avonds. Ook kan een warm bad eventueel met een aftreksel van kamille, duizendblad, peterselie en rozemarijn voldoende ontspanning geven waardoor je minder last hebt van de pijn.

Als dit allemaal niet helpt zijn er pijnstillers te koop die speciaal ontwikkeld zijn voor menstruatiepijn. Bijvoorbeeld Aleve Feminax of Nurofen 400 tablet Female. Deze pijnstillers hebben naast de gebruikelijke werking ook een krampopheffende werking.

Mochten de zelfzorg geneesmiddelen niet voldoende werken om te kunnen functioneren tijden de menstruatie dan is het raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. Deze kan eerst samen met jou naar een oplossing zoeken en als het nodig is doorverwijzen naar een gynaecoloog. Een gynaecoloog is een arts die is gespecialiseerd in problemen die betrekking hebben op vrouwen en in het bijzonder op het vrouwelijk voortplantingssysteem.

PreMenstrueel Syndroom (PMS)

In principe zijn PMS klachten niet geschikt voor zelfmedicatie, maar soms kun je door aanpassing in voedingsmiddelen de klachten verminderen. Sommige vrouwen hebben meer last van PMS-klachten als ze de volgende voedingsmiddelen of stoffen gebruiken:

  • Koffie
  • Cola
  • Chocolade
  • Zout
  • Tabak
  • Alcohol
  • Suiker

Het is de moeite waard om eens enkele maanden de proef op de som te nemen en te kijken of het vermijden hiervan verlichting geeft. Wat de suiker betreft: veel snoepen veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dit kan de klachten verergeren. Vermijd daarom geraffineerde voeding (producten die van wit meel en witte suiker zijn gemaakt) en geef de voorkeur aan vezelrijke, volkorenproducten.

Voor het regelen van de menstruatiecyclus zijn hormonen verantwoordelijk, zoals oestrogeen en progesteron. PMS-klachten blijken vooral te ontstaan door een verstoord evenwicht tussen deze hormonen. Vaak is er een relatief teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Er zijn voedingstoffen die de aanmaak van progesteron bevorderen. Bijvoorbeeld onverzadigde vetzuren, vitamine B6 en de spoorelementen zink en magnesium. Deze voedingsstoffen zitten in koudgeperste, plantaardige oliën. De olie van tarwekiemen, saffloer, teunisbloem en zonnebloem is rijk aan onverzadigde vetzuren. Vitaminen uit de B-groep vindt je volop in volkorenproducten, roggebrood en gist. Er zijn ook voedingssuplementen te koop die deze stoffen bevatten.

Bekijk hier het ruime assortiment aan dames hygiëne bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs